Wat te doen in Zuid-Limburg? 8 must-do’s

Het Heuvellandschap, wandel- en fietsen en talrijke daguitjes

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Zuid-Limburg? 8 must-do’s
 

Veel toeristen komen naar Zuid-Limburg voor het mooie, voor Nederland zo unieke Heuvellandschap. In dit gedeelte van Nederland waan je je in het buitenland – bijna on-Nederlands! Glooiende heuvels met weilanden en boomgarden, pittoreske dorpjes met traditionele witte vakwerkhuizen en de holle landweggetjes met wegkruisen en kapelletjes. Perfect om te wandelen en te fietsen en ook bezienswaardigheden zijn er voldoende! We tippen de mooiste must-do en must-see in Zuid-Limburg.

Een vakantie in Zuid-Limburg? Blijf slapen in een van de vele goede accommodaties in Zuid-Limburg. We tippen de beste aanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in arrangementen. Voor gezinnen is Landal Hoog Vaals ideaal. Of bekijk hier alle Landal parken in Zuid-Limburg

Naar Maastricht

Maastricht is een bruisende stad die veel te bieden heeft! Maak een wandeling over de oudste brug van Nederland: de Sint-Servaasbrug, pik een terrasje op het Vrijthof en bekijk en bezoek de vele historische bezienswaardigheden zoals de Kazematten, Helpoort en de Sint Servaas-Basiliek. Of wat dacht je van de vele evenementen die er plaats vinden: het Preuvenemint in augustus en Magisch Maastricht in december. Winkelen kan in de Stokstraat. Hier tref je winkels van grote modemerken, maar ook talrijke boetieks. Kortom, een fantastische citytrip bestemming.

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Maastricht? De absolute to-do’s

Valkenburg

Valkenburg wordt omringd door het prachtige Limburgse heuvellandschap en ligt slechts enkele kilometers verwijderd van het bekende Drielandenpunt. Het historische dorpje trekt jaarlijks veel toeristen. Je kunt heerlijk rondwandelen in het centrum, boven op een heuvel ligt een kasteelruïne, met hieronder de mergelgrotten, die je kunt bezoeken! Ontspanning vind je bij kuuroord Thermae 2000. Volgens CNN is het Valkenburg bovendien één van de Top 10 Christmas Destinations ter wereld, met als hoogtepunt Europa’s grootste ondergrondse kerstmarkt.

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Valkenburg? De populaire hotspots

De Mergelgrotten

Bijzonder om te bezoeken zijn ook de mergelgrotten. Door de jarenlange winning van mergel is er onder de grond een uitgebreid gangen stelsel ontstaan. Het grottenstelsel is zo groot dat je er dagen kunt ronddwalen! Maar let op je mag de mergelgrotten alleen onder begeleiding betreden, dit kan o.a. in Maastricht en Valkenburg. Tip! Bezoek in Valkenburg MergelRijk – waar je na een rondleiding zelf aan de slag mag met mergel. Niet te vergeten, in december vinden er in Valkenburg ook twee kerstmarkten plaats in de Gemeente- en de Fluweelengrot.

Schaapskooi Mergelland

Zelden zie je zoveel schapen bij elkaar als in de Schaapskooi Mergelland. Jaarlijks wordt hier van januari tot en met maart de Lammetjesdagen gehouden. Kinderen kunnen de pasgeboren lammetjes dan knuffelen en aaien. Bij de schaapskooi vind je verder nog een klein speelgedeelte met wat speeltoestellen, schommels en een glijbaan. In de winkel zijn allerlei producten te koop, van knuffelschapen tot jassen en truien van echte schaapswol. Ook is er een restaurantje waar je kunt genieten van koffie met Limburgse vlaai.

De wandelmogelijkheden zijn eindeloos

Zuid-Limburg bewijst dat wandelen in Nederland niet oubollig en saai is. Het landschap is verrassend uitdagend! Holle wegen worden afgewisseld met slinger weggetjes door weilanden. Bijzonder zijn ook de witte vakwerkhoeves, die het landschap een eigen karakter geven, soms zelfs on-Nederlands. Flinke klimmen en afdalingen zijn bovendien gegarandeerd.  Zuid-Limburg is bovendien de plek waar het Pieterpad eindigt. Meer info over wandelroutes in Zuid-Limburg bezoek: wandelgidszuid-Limburg.com

Lees ook dit artikel: De 3 mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg

Het Drielandenpunt

Limburg grenst aan België in het zuidwesten en aan Duitsland in het zuidoosten. De landen komen bijeen bij het Drielandenpunt in Vaals, een toeristische trekpleister. Al wandelend loop je zo van het ene land naar het andere. Een pilaar kenmerkt het grenspunt. Ook vind je hier het hoogste punt van Nederland, ook weer gekenmerkt met een pilaar, op de top van de Vaalserberg. Vanuit het Drielandenpunt zijn er bovendien tal van grensoverschrijdende wandel- en fietsroutes te maken.

Het Heuvellandschap

Wanneer je Valkenburg uitwandelt, kom je al snel in het voor Zuid-Limburg kenmerkende heuvellandschap terecht. Je vindt er grote hoogteverschillen, boomgaarden, holle wegen en oude (witte) carréboerderijen. Nergens anders is in Nederland een gevarieerder landschap te vinden. Er lopen bovendien tal van wandel- en fietsroutes, die je naar de mooiste plekjes brengen. Volg je een van deze routes, vergeet dan niet om te genieten van de schitterende vergezichten. Pik een terrasje, in een van de dorpjes en smul hier van een stuk echte Limburgse vlaai!

De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij

Maak een nostalgisch ritje met een stoomtrein door het Limburgse heuvelland. Het middelpunt van dit geheel wordt gevormd door het station Simpelveld, dat in de oude stijl is aangekleed. Je waant je even terug in de tijd, je ruikt de kolen, de conducteur komt zelfs je treinkaartje knippen en het geluid van de stoomtrein, maakt het heel realistisch! Goed om te weten: de oude stoomtrein rijd niet in de winter, met uitzondering van Kerstmis. Dan is het station in kerstsfeer gehuld! Adres: Stationstraat 20 – 22, Simpelveld.