De grootste kerstmarkten in Nederland

Kerstsnuisterijen, kerstlekkernijen en heel veel gezelligheid

 
 
Home / Artikelen / De grootste kerstmarkten in Nederland
 

Nog eventjes en in veel huiskamers staat weer een mooie kerstboom te schitteren en moet je opzoek naar kerstsnuisterijen en kerstcadeaus. Om alvast in de kerststemming te komen en om wat inspiratie op te doen, kun je een bezoekje brengen aan één van de vele kerstmarkten, die ook in Nederland plaats vinden! Want waarom zou je afreizen naar Duitsland, natuurlijk superleuk! Maar ook in Nederland zijn er voldoende mooie en grote kerstmarkten in 2022 te vinden. We tippen de grootste kerstmarkten in Nederland.

Kom kerstsfeer proeven op de diverse kerstmarkten in Nederland! Na een dagje kerstshoppen is het heerlijk om tot rust te komen in één van de hotels in en rondom deze kerstmarkten. Een fijn hotel inclusief fijne extra’s kun je boeken via Voordeeluitjes. Je maakt er dan direct een heerlijk uitje van!

Nr 1 – Valkenburg dé kerststad van Nederland

Valkenburg is al jaren dé kerststad van Nederland! Niet verwonderlijk, want Valkenburg is in de decembermaand, compleet gehuld in kerstsfeer en vinden er twee grote kerstmarkten plaats, op wel een heel bijzondere locatie namelijk – in de Mergelgrotten! Door deze bijzondere locatie, krijgen de kerstmarkten een unieke sfeer. Ook fijne snuisterijen, cadeaus en typische kerstlekkernijen zijn volop verkrijgbaar. Naast de twee kerstmarkten trekt er elke woensdag- en zaterdagavond ook een Christmas Parade door het centrum en kun je Santa’s Village, een kerstmarkt in hartje Valkenburg bezoeken. Datum: Van 18/11/22 t/m 8/01/23 

Lees ook dit artikel: Ervaar de warme kerstsfeer in Valkenburg

Nr 2 – Magisch Maastricht

Maastricht is de perfecte stad om in de kerststemming te komen en om kerstinkopen te doen. Het aanbod aan winkels is enorm, van de bekende grote mode ketens tot kleine boetieks en cadeauwinkels. Bovendien is het centrum in de kerstperiode versierd en wordt het Vrijthof omgetoverd tot Magisch Maastricht! Je kunt dan struinen langs diverse kraampjes en smullen van typische kerstlekkernijen. Ook een schaatsbaan ontbreekt niet en supergaaf is ook het reuzenrad – je kijkt dan uit over Maastricht vanaf een hoogte van 60 meter. Kun je geen genoeg krijgen van de kerstgezelligheid, Valkenburg ligt vlakbij. Datum: 1/12 t/m 31/12/2022

Lees ook dit artikel: Magisch Maastricht. Een aanrader!

Nr 3 – De kerstmarkt in Haarlem

Niet te missen in dit lijstje, is De Haarlemse kerstmarkt! Want de kerstmarkt is in 2017 door het Verkeersbureaus.info verkozen, tot beste kerstmarkt van Nederland. Voldoende reden dus voor een bezoekje, want hier wordt je getrakteerd op zingende kerstkoren en honderden kerstkramen met originele kerstdecoraties, kerstcadeaus en kun je smullen van lekkere kerstlekkernijen. Natuurlijk zijn de winkels in de binnenstad ook geopend, dus ook hier kun je terecht voor al je kerstinkopen. Datum: van vrijdag 9 t/m zondag 11 december 2022

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Haarlem? Alle highlights!

Nr 4 – De kerstmarkt in Amsterdam

Uiteraard kan Amsterdam niet achterblijven en pakt Amsterdam elk jaar groots uit! Dit jaar is de Westergas in Amsterdam-West de locatie voor de sfeervolle kerstmarkt. De kerstmarkt is gratis toegankelijk en behalve een sfeervolle markt met fijne kerstcadeaus voor onder de boom is er zowel overdag als in de avond een programma vol live muziek, theater, film en kinderactiviteiten. En natuurlijk met een ijsbaan, kerstkaraoke, glühwein in overvloed en heel veel lekkers. Mooi om te zien en om te bezoeken is de grote kerstboom op de Dam. Deze zit bomvol met 40.000 twinkelende lichtjes.

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Amsterdam? Dé 11 must-visits!

Nr 5 – De kerstmarkt in Arnhem

De kerstmarkt in Arnhem vind plaats van 18 december 2022! kom struinen langs de vele kerstkraampjes, die  verspreid liggen door het centrum van Arnhem op het Brouwersplein, Koningstraat, de 7straatjes, Bakkersstraat, Rozetkwartier en de Korenmarkt. Door de straten klinkt ook kerstmuziek en koortjes zorgen voor livemuziek. Naast kerstshoppen kun je schaatsen op de mega-ijsbaan aan de Jansplaats en een ritje maken met het sprookjesachtig verlicht reuzenrad. Natuurlijk zijn er op elke hoek lekkere hapjes verkrijgbaar. Smul van braadworst, Hollandse erwtensoep of poffertjes.

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Arnhem? Alle highlights!

Nr 6 – De Haagse kerstmarkt

De Royal Christmas Fair die plaats vind in hartje Den Haag, is dan minder groot als alle bovengenoemde kerstmarkten, het is wel één van de meest sfeervolle! Ook hier vind je een keur aan kraampjes met allerhande kerstcadeaus. Niet te missen zijn ook de winterse lekkernijen zoals glühwein en flammkuchen. Leuk is ook de Kinder Kerstmarkt en verspreid over de kerstmarkt vinden er ook diverse optredens plaats van kinderkoren en theatergroepen. De Haagse kerstmarkt vindt plaats van 8 t/m 23 december 2022. De entrees van de kerstmarkt zijn bij de Kloosterkerk, hotel Des Indes en bij de Amerikaanse ambassade.

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Den Haag? Dé 13 must-visits!

Nr 7 – De kerstmarkt in Dordrecht (helaas gaat de kerstmarkt in 2022 niet door)

Dordrecht heeft een historische binnenstad, die het decor is voor één van de grootste kerstmarkten van Nederland. In de historische binnenstad kun je namelijk struinen, langs zo’n 200 kerstkraampjes en smullen van heerlijk geurige kerstlekkernijen. Extra kerstgezelligheid en entertainment is er in de vorm van muziek, straattheater en kun je zelfs meezingen met de vele Christmas sing-a-longs. Een andere, niet te missen bezienswaardigheid, is de levende kerststal in de Grote kerk tuin. Hier kom je oog in oog met echte ossen, ezels en zelfs een kameel!

Meer kerstmarkten in Duitsland en België

In het bovenstaande artikel zijn de zeven grootste kerstmarkten in Nederland uitgelicht. Maar ook de Country & Christmas Fair in Kasteel de Haar (22 t/m 27/11/2022) is een aanrader.

Of wat dacht je van een kerstmarkt in Duitsland of België? Interesse? We hebben hier de 11 mooiste Duitse kerstmarkten voor je samengebracht en hier tippen we de fijnste kerstmarkten in België