De grootste kerstmarkten in Nederland

Kerstsnuisterijen, kerstlekkernijen en heel veel gezelligheid

 
 
Lekker weg tips  /  Artikelen  /  Weg met Kerstmis  /  De grootste kerstmarkten in Nederland
 

Nog eventjes en in veel huiskamers staat weer een mooie kerstboom te schitteren en moet je opzoek naar kerstsnuisterijen en kerstcadeaus. Om alvast in de kerststemming te komen en om wat inspiratie op te doen, kun je een bezoekje brengen aan één van de vele kerstmarkten, die ook in Nederland plaats vinden! Want waarom zou je afreizen naar Duitsland, natuurlijk superleuk! Maar ook in Nederland zijn er voldoende mooie en grote kerstmarkten te vinden. We tippen de grootste kerstmarkten in Nederland.

Nr 1 – Valkenburg dé kerststad van Nederland

Valkenburg is al jaren dé kerststad van Nederland! Niet verwonderlijk, want Valkenburg is in de decembermaand, compleet gehuld in kerstsfeer en vinden er twee grote kerstmarkten plaats, op wel een heel bijzondere locatie namelijk – in de Mergelgrotten! Door deze bijzondere locatie, krijgen de kerstmarkten een unieke sfeer. Ook fijne snuisterijen, cadeaus en typische kerstlekkernijen zijn volop verkrijgbaar. Naast de twee kerstmarkten trekt er elke woensdag- en zaterdagavond ook een Christmas Parade door het centrum en kun je Santa’s Village, een kerstmarkt in hartje Valkenburg bezoeken.

Lees ook dit artikel: Ervaar de warme kerstsfeer in Valkenburg

Nr 2 – Magisch Maastricht

Maastricht is de perfecte stad om in de kerststemming te komen en om kerstinkopen te doen. Het aanbod aan winkels is enorm, van de bekende grote mode ketens tot kleine boetieks en cadeauwinkels. Bovendien is het centrum in de kerstperiode versierd en wordt het Vrijthof omgetoverd tot Magisch Maastricht! Je kunt dan struinen langs diverse kraampjes en smullen van typische kerstlekkernijen. Ook een schaatsbaan ontbreekt niet en supergaaf is ook het reuzenrad – je kijkt dan uit over Maastricht vanaf een hoogte van 60 meter. Kun je geen genoeg krijgen van de kerstgezelligheid, Valkenburg ligt vlakbij. Wat dacht je van een weekendje Zuid-Limburg?

Lees ook dit artikel: Magisch Maastricht. Een aanrader!

Nr 3 – De kerstmarkt in Dordrecht

Dordrecht heeft een historische binnenstad, die in het weekend van 14, 15 en 16 december 2018, het decor is voor één van de grootste kerstmarkten van Nederland. In de historische binnenstad kun je namelijk struinen, langs zo’n 200 kerstkraampjes en smullen van heerlijk geurige kerstlekkernijen. Extra kerstgezelligheid en entertainment is er in de vorm van muziek, straattheater en kun je zelfs meezingen met de vele Christmas sing-a-longs. Een andere, niet te missen bezienswaardigheid, is de levende kerststal in de Grote kerk tuin. Hier kom je oog in oog met echte ossen, ezels, ganzen en zelfs een kameel!

De kerstmarkt in Haarlem

Niet te missen in dit lijstje, is De Haarlemse kerstmarkt! Want de kerstmarkt is in 2017 door het Verkeersbureaus.info verkozen, tot beste kerstmarkt van Nederland en viert de Haarlemse kerstmarkt dit jaar ook haar 26-jarig jubileum. Voldoende reden voor een bezoekje, want hier wordt je getrakteerd op zingende kerstkoren en honderden kerstkramen met originele kerstdecoraties, kerstcadeaus en kun je smullen van lekkere kerstlekkernijen. Natuurlijk zijn de winkels in de binnenstad ook geopend, dus ook hier kun je terecht voor al je kerstinkopen. Haarlem is overigens een mooie stad met tal van bezienswaardigheden. Een weekendje Haarlem is dus een prima idee!

Lees ook: Wat te doen in Haarlem? Alle highlights!

De kerstmarkt in Amsterdam

Uiteraard kan Amsterdam niet achterblijven en pakt Amsterdam elk jaar groots uit! Zo kun je schaatsen op het Museumplein, pal voor het Rijksmuseum. Rondom de schaatsbaan vind je ook enkele winterse kraampjes met kerstsnuisterijen en kun je smullen van warme lekkernijen. Vergeet ook niet om een winterse selfie te maken met het Rijksmuseum op de achtergrond! Ook op het Rembrandtplein kun je schaatsen en kun je na afloop opwarmen met een kop warme glühwein. Wandel door naar de Dam, hier staat een grote kerstboom, bomvol met 40.000 twinkelende lichtjes. Bovendien vindt in de decembermaand ook het Amsterdam light festival plaats.

Lees ook: Wat te doen in Amsterdam? Dé 11 must-visits!

De kerstmarkt in Arnhem

Wil je naar de kerstmarkt in Arnhem, blok dan 17 december, want op deze dag vindt de kerstmarkt plaats! Vanaf 12:00 uur ben je welkom en kun je struinen langs zo’n 200 kerstkraampjes, die  verspreid liggen door het centrum van Arnhem op het Brouwersplein, Koningstraat, de 7straatjes, Bakkersstraat, Rozetkwartier en de Korenmarkt. Door de straten klinkt ook kerstmuziek en koortjes zorgen voor livemuziek. Naast kerstshoppen kun je schaatsen op de ijsbaan aan de Jansplaats en de levende kerststal op het Brouwersplein bezoeken. Natuurlijk zijn er op elke hoek lekkere hapjes verkrijgbaar – smul van braadworst, Hollandse erwtensoep of poffertjes.

Lees ook: Wat te doen in Arnhem? Alle highlights!

De Haagse kerstmarkt

De Royal Christmas Fair die plaats vind in hartje Den Haag, is dan minder groot als alle bovengenoemde kerstmarkten, het is wel één van de meest sfeervolle! Ook hier vind je een keur aan kraampjes met allerhande kerstcadeaus. Niet te missen zijn ook de winterse lekkernijen zoals glühwein en flammkuchen. Leuk is ook de Kinder Kerstmarkt en verspreid over de kerstmarkt vinden er ook diverse optredens plaats van kinderkoren en theatergroepen. De Haagse kerstmarkt vindt plaats van 14 t/m 23 december 2018. De entrees van de kerstmarkt zijn bij de Kloosterkerk, hotel Des Indes en bij de Amerikaanse ambassade.

Lees ook: Wat te doen in Den Haag? Dé 13 must-visits!

Meer Kerstmarkten in Nederland

In dit artikel zijn de zeven grootste kerstmarkten in Nederland uitgelicht. Maar er zijn nog veel meer bijzondere en grote kerstmarkten in Nederland.

  • Country & Christmas Fair in Kasteel de Haar – 20 t/m 25 november 2018
  • Drijvende kerstmarkt in Leiden – 15 en 27 december
  • Het Dickens Festijn in Deventer – 15 en 16 december 2018
  • Kerstmarkt op Slot Assumburg – 29 t/m 2 december 2018

NOOIT MEER DE LEUKSTE VAKANTIE-TIPS MISSEN?

Laat je inspireren! Schrijf in voor onze GRATIS nieuwsbrief. In onze Privacyverklaring kunt u lezen hoe wij met uw gegevens omgaan.