Zoek lekker weg inspiratie!

De grootste kerstmarkten in Nederland

Nog eventjes en in veel huiskamers staat weer een mooie kerstboom te schitteren en moet je opzoek naar kerstsnuisterijen en kerstcadeaus. Om alvast in de kerststemming te komen en om wat inspiratie op te doen, kun je een bezoekje brengen aan één van de vele kerstmarkten, die ook in Nederland plaats vinden! Want waarom zou je afreizen naar Duitsland, natuurlijk superleuk! Maar ook in Nederland zijn er voldoende mooie en grote kerstmarkten in 2023 te vinden. We tippen de grootste kerstmarkten in Nederland.

Na een dagje kerstshoppen is het heerlijk om tot rust te komen in een van de hotels in de buurt van deze kerstmarkten. Een hotel boek je via Voordeeluitjes. Zo maak je meteen van je dagje kerstshoppen een ontspannen uitje.

Valkenburg dé kerststad van Nederland

Valkenburg is al jaren dé kerststad van Nederland! Niet verwonderlijk, want Valkenburg is in de decembermaand, compleet gehuld in kerstsfeer en vinden er twee grote kerstmarkten plaats, op wel een heel bijzondere locatie namelijk – in de Mergelgrotten! Door deze bijzondere locatie, krijgen de kerstmarkten een unieke sfeer. Ook fijne snuisterijen, cadeaus en typische kerstlekkernijen zijn volop verkrijgbaar. Naast de twee kerstmarkten trekt er elke woensdag- en zaterdagavond ook een Christmas Parade door het centrum en kun je Santa’s Village, een kerstmarkt in hartje Valkenburg bezoeken. Datum: Van 17 november t/m 7 januari 2024. Lees ook: Kerststad Valkenburg is een perfecte dagtrip

Magisch Maastricht staat garant voor een betoverend dagje uit

Maastricht is de perfecte stad om in de kerststemming te komen en om kerstinkopen te doen. Het aanbod aan winkels is enorm, van de grote mode ketens tot kleine boetieks en cadeauwinkels. Bovendien is het centrum in de kerstperiode versierd en wordt het Vrijthof omgetoverd tot Magisch Maastricht! Je kunt dan struinen langs diverse kraampjes, het streekproductenplein bezoeken en smullen van kerstlekkernijen. Ook een schaatsbaan ontbreekt niet en supergaaf is ook het reuzenrad – je kijkt dan uit over Maastricht vanaf een hoogte van 45 meter. Kun je geen genoeg krijgen van de kerstgezelligheid, Valkenburg ligt vlakbij. Datum: 30 november t/m 30 december 2023. Lees ook: Magisch Maastricht 2023: Perfect voor een gezellig dagje uit

De kerstmarkt in Haarlem

Niet te missen in dit lijstje, is De Haarlemse kerstmarkt! Want de kerstmarkt is in 2017 door het Verkeersbureaus.info verkozen, tot beste kerstmarkt van Nederland. Voldoende reden dus voor een bezoekje, want hier wordt je getrakteerd op zingende kerstkoren en honderden kerstkramen met originele kerstdecoraties, kerstcadeaus en kun je smullen van lekkere kerstlekkernijen. Natuurlijk zijn de winkels in de binnenstad ook geopend, dus ook hier kun je terecht voor al je kerstinkopen. Datum: 8 t/m 10 december 2023.

De kerstmarkt in Amsterdam

Uiteraard kan Amsterdam niet achterblijven en pakt Amsterdam elk jaar groots uit! Op diverse plekken in Amsterdam vind je een of meerdaagse kerstmarkten. De grootste kerstmarkt vind je op het museumplein. Het Museumplein wordt dan omgetoverd tot een wintersdorpje waar je kunt schaatsen en staan er talrijke kerstkraampjes, waar je (kerst) cadeau’s kunt kopen. Struin langs de kraampjes en warm jezelf op bij een van de knisperende vuurkorven en onder het genot van winterse lekkernijen, zoals een warme wafel. Mooi om te zien en om te bezoeken is ook de grote kerstboom op de Dam. Deze zit bomvol met 40.000 twinkelende lichtjes. Van 13 november t/m 26 december 2023

De kerstmarkt in Arnhem

De kerstmarkt in Arnhem vind plaats op zondag 17 december 2023! Je kunt bijna oneindig struinen langs de vele kerstkraampjes, die verspreid liggen door het centrum van Arnhem op het Brouwersplein, Koningstraat, de 7straatjes, de Bakkersstraat, Rozetkwartier en de Korenmarkt. De straten zijn mooi verlicht, klinkt er op elke hoek kerstmuziek en koortjes zorgen voor livemuziek. Ga op de foto met de Kerstman en Kerstvrouw en natuurlijk zijn er op elke hoek lekkere hapjes verkrijgbaar. Smul van braadworst, Hollandse erwtensoep of poffertjes.

De Haagse kerstmarkt

De Royal Christmas Fair die plaats vind in hartje Den Haag, is dan minder groot als alle bovengenoemde kerstmarkten, het is wel één van de meest sfeervolle! Ook hier vind je een keur aan kraampjes met allerhande kerstcadeaus en vinden er verspreid over de kerstmarkt ook optredens plaats van kerstkoren en zijn er kinderactiviteiten. Niet te missen zijn de winterse lekkernijen zoals glühwein en flammkuchen. De Haagse kerstmarkt vindt plaats van 7 t/m 23 december 2023 en de toegang is gratis.

Deventer Dickens Festijn

De laatste kerstmarkt, is helemaal geen kerstmarkt, maar een beleving. Maar wel een beleving die je in kerstsfeer brengt. We hebben het hier over het Deventer Dickens Festijn. In het historische centrum van Deventer, herleeft de Engelse negentiende eeuw en komen de 950 personages uit de beroemde boeken van Charles Dickens tot leven. Van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van kantoorklerken tot deftige lieden. Al deze personages wandelen gewoon rond in het Bergkwartier en lijkt het net of je voor eventjes rondwandelt in de tijd van Charles Dickens. Het Dickens Festijn wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers. De toegang is gratis en populair, de wachttijd kan hierdoor oplopen tot 1,5 uur. Van 16 en 17 december 2023

Meer kerstmarkten in Duitsland en België

In het bovenstaande artikel zijn de zes grootste kerstmarkten in Nederland uitgelicht. Maar wat dacht je van een kerstmarkt in Duitsland of België? Interesse? We hebben hier de 11 mooiste Duitse kerstmarkten voor je samengebracht en hier tippen we de fijnste kerstmarkten in België.

Waar is jouw volgende avontuur?

19x De mooiste kinderhotels van Nederland

Op voorjaarsvakantie? Vakantie-tips voor 2024

10 Luxe wellnesshotels in Nederland