Zoek lekker weg inspiratie!

De 7 mooiste kerstmarkten in België

Laatste update op 9 november 2023 door Jozet

Op zoek naar een bestemming waar je wordt ondergedompeld in een nostalgische kerstsfeer? Dan is een bezoek aan een van de vele kerstmarkten in België een uitstekend idee. In veel Belgische steden vind je prachtige kerstmarkten. Maar een aantal steden springt er echter bovenuit! Als je afreist naar Brussel en Antwerpen, zit je altijd goed! Ook de kerstmarkt in de universiteitsstad Leuven is een aanrader. Nostalgie viert ook hoogtij in Gent en Hasselt. Of wat dacht je van genieten van een kerstmarkt en tegelijkertijd eindeloos veel UNESCO Werelderfgoed ontdekken? Ga dan naar Brugge!

Kerstmarkten in België 2023: Hoe kom je er?

Je kunt prima met de auto naar één kerstmarkt in België. Maar je kunt er ook voor kiezen om met de trein één van de kerstmarkten in België te bezoeken. Je reist comfortabel en bovendien rijden er op veel trajecten meerdere keren per dag treinen. Een treinkaartje koop je bij → NS international.

Wil je een aantal dagen genieten op de Belgische kerstmarkt van je keuze? Boek dan een hotel via Voordeeluitjes

Winterpret en gezelligheid op de kerstmarkt in Brussel

Winterpret, kerstsfeer, kerstinkopen en de lekkere trek stillen; daarvoor ben je in de kerstperiode in Brussel aan het juiste adres. Hier vind je de grootste kerstmarkt van het land. Binnen het altijd al sprookjesachtige decor van het historisch centrum, straalt met alle kerstverlichting en -versiering de stad nog meer magie uit. De kerstmarkt ligt verspreid over de Grote Markt, het Sint-Kathelijneplein, de Vismarkt en de Munt. Je ziet de kerstmarkt al van ver, want er staat een reuzenrad op de Vismarkt. Je kunt ook de ijzers onderbinden op het Muntplein of een show bijwonen op de Grote Markt! Datums: 24 november tot en met 31 december 2023.

Warmte en gezelligheid op de Gentse kerstmarkt

De hele binnenstad van Gent is prachtig in kerstsfeer gebracht, en er zijn tal van activiteiten. Zo is er een rolschaatspiste, is kasteel Gravensteen prachtig verlicht, en staan er meer dan 150 houten kerstkraampjes verspreid over het St.-Baafsplein, de Botermarkt en langs Klein Turkije tot aan het einde van de Korenmarkt. Hier kun je wandelen langs kraampjes met leuke hebbedingen en authentieke ambachten. De geur van glühwein maakt de kerstervaring compleet. Voor wie durft, is er de mogelijkheid om vanaf grote hoogte Gent te bewonderen in het reuzenrad. Datums: 7 december tot en met 31 december 2023.

Sfeervolle kerstmarkt in hartje Antwerpen

Antwerpen is altijd een topstad om te bezoeken, maar met kerst kun je hier nog meer genieten. De binnenstad is prachtig versierd met lichtjes, en vrijwel alle winkels zijn sfeervol versierd. Struin over de Grote Markt, de Groenplaats, de Suikerrui, het Steenplein en de Groenplaats tussen knusse houten chaletjes door, waardoor je je bijna op een wintersportbestemming waant. Dat idee komt nog meer tot leven als je ook de mooie grote ijsbaan ziet liggen op het Steenplein. Zoek je niet per se kerstspulletjes? Dan is de Meir, met voornamelijk grote modeketens, de Wilde Zee, de Nationale Straat en de Kloosterstraat de plek waar je moet zijn.

De Thalys brengt je 12 keer per dag vanaf Amsterdam, Schiphol of Rotterdam naar Antwerpen in 1 uur en 11 minuten. Een treinkaartje koop je bij → NS International

De Leuvense kerstmarkt is gezellig voor de hele familie

Leuven verandert in december in een knusse kerststad met een gezellige kerstmarkt en wintertuin, en sfeervol verlichte straten. Wandel door het historisch hart van Leuven en geniet van de prachtig verlichte gebouwen, en struin langs de vele kraampjes. De kans is bovendien groot dat je de kerstman spot. Het oude stadhuis wordt prachtig verlicht. Wandel de wintertuin binnen, waar je warme chocolade kunt drinken en een kerststal kunt bewonderen. Natuurlijk kun je er ook prima winkelen. Datum donderdag 7 tot donderdag 21 december 2023.

  • Met de trein reis je binnen 3 uur vanuit Nederland rechtstreeks naar Mechelen. Daar stap je over op de trein naar Leuven. Een treinkaartje koop je bij → NS International.
  • Wil je een paar dagen verblijven in Leuven? Kijk voor een hotel bij → Voordeeluitjes
  • Lees ook: Wat je zeker moet doen in Leuven? 10x de tofste tips!

Kerstmarkt in het romantische Brugge

Het schitterende historisch centrum van Brugge, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is het ideale decor om in de decembermaand in de kerstsfeer te komen. Op de Grote Markt wordt jaarlijks een grote kerstmarkt georganiseerd. Het Belfort en de historische panden die de kerstmarkt omringen geven het geheel nog meer sfeer. Ook het Simon Stevinplein is elk jaar in de kerstsfeer gehuld. Bezoek de houten kerstkraampjes, warm jezelf op met een sterke jenever of een dampende glühwein en smul van typische lekkernijen als braadworst. Datum: 24 november 2023 tot 7 januari 2024.

  • De Thalys brengt je binnen 4 uur vanaf Amsterdam, Schiphol of Rotterdam naar Antwerpen, waar je overstapt richting Brugge. Een treinkaartje koop je bij → NS International.
  • Wil je een paar dagen verblijven in Brugge? Kijk voor een hotel bij → Voordeeluitjes
  • Lees ook: Wat moet je zeker doen in Brugge? 13x de tofste tips

Laat je betoveren door de kerstsfeer in Hasselt

Hasselt staat bekend als de beste winkelstad van Belgisch Limburg! Moet je nog kerstinkopen doen en wil je graag die echte kerstsfeer ervaren, dan kun je dit prima combineren met een bezoek aan de Winterland Kerstmarkt op het Kolonel Dusartplein. Wist je al dat hier het huis van de kerstman staat? Daarnaast kun je hier ook je schaatstalent tonen op de ijsbaan of het grootste plezier beleven in een van de kermisattracties. Uiteraard word je hier omringd door knusse kerstkraampjes met de mooiste kerstartikelen en heerlijke versnaperingen die bijdragen aan dat nostalgische kerstgevoel! Datum: 17 november 2023 tot 7 januari 2024.

  • Wil je een paar dagen verblijven in Hasselt? Kijk voor een hotel bij → Booking

Hartverwarmende kerstmarkt in het middeleeuwse stadje Durbuy

De Kerstmarkt van Durbuy is niet groot: deze kerstmarkt moet je puur bezoeken voor de sfeer. Durbuy is een piepklein stadje in de Ardennen, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Oude straatjes, smalle steegjes en oude huizen. Het is net alsof je teruggaat in de tijd. Midden in dit bijzondere stadje vind je de kerstmarkt. Wandel langs de kraampjes met veel lekkernijen en leuke hebbedingetjes. Maar er is ook een schaatsbaan en diverse kleine attracties voor kinderen. Vanaf Utrecht is het ruim 3 uur rijden, maar je kunt ook een huisje huren in de omgeving van Durbuy. Met een beetje geluk heb je zelfs kans op sneeuw in de decembermaand.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland