Zoek lekker weg inspiratie!

10 bucketlist-inspiratie tips voor in Nederland

Laatste update op 11 januari 2024 door Jozet

Heb jij ook een bucketlist? Dan is de kans groot dat er (unieke) activiteiten op staan waarvoor je naar de andere kant van de wereld moet. Natuurlijk is dat supergaaf en avontuurlijk! Maar velen vergeten dat Nederland ook tal van bucketlist-waardige activiteiten heeft. Vaak zijn dit typisch Nederlandse activiteiten of bezienswaardigheden waarvan iedereen wel eens heeft gehoord. Daarom deze bucketlist met 10 Nederlandse activiteiten, die je eigenlijk een keertje bezocht of gezien móét hebben! Het is maar dat je het weet – veel toeristen komen hiervoor naar Nederland.

Landschap rondom Vaals

Beleef een magisch dagje in de Efteling

Het grootste en bekendste pretpark van Nederland mag natuurlijk niet ontbreken op je bucketlist. Maar de kans is groot dat je er al bent geweest met een schoolreis. Is dat lang geleden? Dan wordt het weer tijd voor een bezoekje, want de Efteling heeft de afgelopen jaren flink uitgebreid. Niet alleen met bijzondere attracties, zoals Symbolica en De Baron 1898, maar er is ook een nieuw vakantiepark bijgekomen genaamd ‘Loonsche Land’. Al deze prachtige vernieuwingen hebben de Efteling geen windeieren gelegd en hebben gezorgd voor internationale erkenning. Heb je interesse in een dagje Efteling? Koop dan je tickets online om (lange) wachtrijen bij de kassa te voorkomen!

Ontdek het pittoreske Volendam

Het vissersdorpje Volendam is een van de populairste toeristische bestemmingen in Noord-Holland. Toeristen van over de hele wereld komen hier naartoe, maken massaal kostuumfoto’s in typisch Volendamse klederdracht en genieten van gerookte paling in de gezellige haven. Daarnaast zijn er diverse musea, waaronder het Palingsoundmuseum en het Volendamsmuseum. Volendam kun je het beste verkennen via een wandelroute over de dijk en door de oude wijken van het dorpje. Of neem de boot naar Marken en bewonder Volendam vanaf het water. Lees ook: Wat te doen tijdens een dagje Volendam?

Een dagje genieten van de molens in Kinderdijk

De 19 molens bij Kinderdijk zijn UNESCO Werelderfgoed en behoren tot de bekendste toeristische attracties van Nederland. Het is natuurlijk een schitterend gezicht, deze molens die langs het water staan, met aan de oevers wuivend riet. Er wordt zelfs geschat dat er jaarlijks meer dan twee miljoen foto’s worden gemaakt van de molens. Maar de molens zijn hier niet zomaar; ze zijn gebouwd om het laaggelegen land droog te houden. Wil je hier alles over weten, bezoek dan het bezoekerscentrum en een van de molens. Ook een rondvaart is mogelijk.

Vakantie in Nederland? Hier kun je prima terecht

Bezoek de kaasmarkten in Alkmaar, Edam en Gouda

Of je nu dol bent op kaas of niet, het blijft een bijzonder oer-Hollands tafereel – het handjeklap tussen de boeren en handelaren om de beste kazen. Natuurlijk is er niets echt aan en is het ‘handjeklap’ uitgegroeid tot een populaire bezienswaardigheid. Het handjeklap om de beste kazen kun je elke zomer bekijken in Alkmaar, Edam en Gouda. Wil je alles weten van de kaasmarkt, dan kun je in Alkmaar onder leiding van een gids de kaasmarkt ook echt betreden. Je mag kijken op de kaasmarkt, bij het weeggedeelte en bij de kaasdragerskamer. Lees ook: Wat te doen in Gouda?

Maak een betoverende boottocht door het Venetië van het Noorden

Om een (romantisch) boottochtje te maken hoef je niet af te reizen naar Venetië, maar bezoek je gewoon Giethoorn. Een soort van mini-Venetië maar dan in Nederland! Door de vroegere veenontginning, ontstonden kleine veeneilandjes, waar men de huizen en de boerderijen op bouwden. Wat betekende dat deze alleen bereikbaar waren over bruggetjes óf met een smal bootje. Waar vroeger het veen over het water werdt vervoert, varen nu toeristen. Giethoorn is zeer populair onder toeristen, maar het is er zo leuk dat je hier absoluut een keer geweest moet zijn. Blijf slapen op vakantiepark Giethoorn, gelegen in hartje Giethoorn.

Wandelen in de heuvels van Zuid-Limburg

In dit gedeelte van Nederland waan je je in het buitenland – bijna on-Nederlands! Glooiende heuvels met weilanden en boomgaarden, pittoreske dorpjes met traditionele witte vakwerkhuizen en holle landweggetjes met wegkruisen en kapelletjes. Perfect om te wandelen en te fietsen en ook bezienswaardigheden zijn er voldoende! Een aanrader is een klim naar de top van de Vaalserberg, met zijn 323 meter het hoogste natuurlijke punt van Nederland. Vergeet ook niet om te genieten van een stuk echte Limburgse vlaai. Lees ook: Wat te doen in Zuid-Limburg?

Bewonder de kleurrijke bollenvelden in de lente

Ook onze tulpen- en bollenvelden zijn werelberoemd en staan in bijna elke toeristische folder. Oftewel, ook een bezoekje aan één van de vele tulpenvelden in de Bollenstreek moet op je bucketlist. Zeker weten dat je hier geen spijt van krijgt! De bijna eindeloze velden staan bomvol met bollen- en tulpen in de mooiste en vrolijkste kleuren. Ideaal voor een paar schitterende foto’s. Het bollenseizoen begint in maart met de krokussen, gevolgd door de narcissen en hyacinten en als laatste, vanaf midden april tot de eerste week van mei de tulpen. Lees ook: Bezoek Keukenhof in Lisse, het mooiste lentepark ter wereld

Te voet over de Zeebodem

Waar Wadlopen vroegen noodzakelijk was voor vissers, is het nu een populaire activiteit onder veel toeristen. Vanuit verschillende plekken wandel je onder begeleiding het Wad op en kun je genieten van een ongekend weids landschap dat je absoluut doet verbazen. Het is een ongerept stuk natuur, waar de zee de baas is en het gebied heeft vormgegeven. Bovendien is de kans groot dat je een zeehond spot. Er zijn diverse tochten mogelijk, van zwerftochten tot tochten naar Schiermonnikoog en Ameland. Interesse in een Waddentocht, dan is het wel aan te raden om deze te reserveren.

Bezoek één van de Waddeneilanden

Voor eindeloze (witte) stranden hoef je echt niet af te reizen naar een ver oord; je kunt ook gewoon op een van de veerboten stappen die je naar een van de vijf Waddeneilanden brengt. Want welk Waddeneiland je ook kiest, op elk Waddeneiland vind je een bijna oneindig strand met prachtige duinen. Een bezoekje aan een van de vijf eilanden, of allemaal, kan natuurlijk ook; het moet absoluut op je bucketlist staan. Oh ja, een dagje is echt veel te kort, dus maak er meteen een weekje of een lekker lang weekend van. Lees ook: vakantie op de Wadden

Bewonder de mystieke Hunebedden van Drenthe

Niet heel spectaculair om te bekijken, maar hun geschiedenis daarentegen is wel interessant. Niet alleen zijn ze heel oud, ze dwingen ook vandaag te dag nog altijd respect af, hoe men deze keien van 20.000 kg op hun plek heeft gekregen. Nederland heeft 52 hunebedden, die allemaal gelegen zijn in Drenthe en die je allemaal kunt bezoeken, het grootse hunebed vind je in Borger nabij het Hunebedcentrum. Hier kom je ook alles te weten over de geschiedenis van deze monumenten. Goed om te weten: binnen een straal van 30 kilometer vind je ze allemaal. Lees ook: Wat te doen in Drenthe?

Ontdek alle meesterwerken in Het Rijksmuseum

Hoewel je misschien geen liefhebber van kunst en cultuur bent, is een bezoek aan Het Rijksmuseum in Amsterdam absoluut de moeite waard. Het is niet alleen een van de mooiste en grootste musea in Nederland, maar hier kun je ook enkele wereldberoemde kunstwerken bewonderen, zoals ‘De Nachtwacht’ van Rembrandt, ‘Het melkmeisje’ van Johannes Vermeer en een zelfportret van Vincent Van Gogh. Het zijn iconische Nederlandse schilderijen die hier gewoon in Nederland te bewonderen zijn! Uiteraard herbergt het museum nog veel meer waardevolle kunstwerken. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Cuypersbibliotheek. Koop je ticket online en sla de wachtrijen over bij het Rijksmuseum

Vakantie in Nederland? Hier kun je prima terecht

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland