Wat te doen in Noord-Holland? Alle highlights!

Een Oer-Hollands landschap, grote steden en de Noordzee

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Noord-Holland? Alle highlights!
 

De provincie Noord-Holland met de hoofdstad van Nederland (Amsterdam) als middelpunt heeft het allemaal; levendige steden, uitgestrekte stranden en mooie natuur. Bezoek één van de bekende vissershaventjes en kom lekker uitwaaien in Zandvoort, Egmond aan Zee en Schoorl. Bezoek de oer-Hollandse plaatsen als de Zaanse Schans, Marken en Volendam. Bij Noord-Holland hoort ook een deel van het IJsselmeer en de Waddenzee, evenals het eiland Texel. Voldoende mogelijkheden dus. We tippen de mooiste must-visits in Noord-Holland.

Een vakantie in Noord-Holland? Blijf slapen in een van de vele goede accommodaties in Noord-Holland. We tippen de beste aanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in arrangementen. Zoek je rust en natuur? Dan is een natuurhuisje perfect. Wil je overnachten pal aan de Noordzee? Dan zijn deze Sea Lodges perfect! Voor gezinnen is een vakantiepark in Noord-Holland ideaal

Bezienswaardigheden in Noord-Holland: Haarlem

Haarlem is de stad van de Grote Kerk, de drukbezochte zaterdagmarkt, de gezellige terrasjes en ruim 1650 monumenten. Bezoek er het Teylers Museum, het oudste museum van het land, of het Haarlemmerhout, het monumentale stadspark van Haarlem. Als de avond valt, vullen de restaurants zich met vriendengroepen, verliefden en families, die daarna plaatsnemen in de prachtige concertzaal De Philharmonie om te genieten van wat er die avond op het programma staat. Zo ziet een ideale dag in Haarlem er uit.

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Haarlem? Alle highlights!

Amsterdam

Hoewel Haarlem de hoofdstad van Noord-Holland is, kun je een bezoek aan de Nederlandse hoofdstad Amsterdam niet aan je neus voorbij laten gaan. De stad van Ajax, de Dam, het huis van Anne Frank en heel veel musea. Vaar door de grachten en bewonder de oude grachtenpanden en bezoek dierentuin Artis. Shop je graag, dan mag een bezoekje aan de ‘negen straatjes’ niet ontbreken! En iedereen kent wel de bekende volkswijken de Jordaan, de Pijp en de Rosse buurt.

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Amsterdam? Dé 11 must-visits!

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland bestaat uit duingebied, strand, binnenduinbossen, veenpolders en enkele historische landgoederen. Het aan de Zeeweg in Overveen gelegen bezoekerscentrum biedt informatie over dit prachtige, gevarieerde duingebied en de dieren en planten die er leven. In het nationaal park zelf zijn verschillende duinmeren, veel smalle wandelpaden en fietspaden. Fietsen huren kan bij het bezoekerscentrum, dat tevens beschikt over een mooi terras. Bezoek ook de ruïne van Kasteel van Brederode.

Alkmaar

De historische stad Alkmaar, met meer dan duizend jaar geschiedenis, zorgt voor vele verrassingen. Met name de cultuurliefhebber kan er zijn hart ophalen. Bewonder de wereldberoemde kaasmarkt op de Waag, ga winkelen in de mooie straten en bezoek het monumentale pand ‘Huis met de Kogel’ of één van de andere ruim vierhonderd rijksmonumenten met rijk versierde gevels en historische hofjes. Daarnaast zijn er in Alkmaar vele kerken en een prachtig gotisch stadhuis te vinden.

Lees ook dit artikel: De fijnste tips voor een weekendje Alkmaar

Populaire kustplaatsen in Noord-Holland

Zandvoort aan Zee is een populaire badplaats, dit is niet zonder reden. De absolute trekpleister is het strand, wat lekker lang, breed en schoon is. Maar Zandvoort aan Zee heeft meer te bieden. Aan de boulevard vind je veel strandpaviljoens, waar het altijd goed toeven is. In het centrum kun je winkelen, zijn er restaurants en heeft Zandvoort aan Zee een bruisend uitgaansleven. Ook het casino en het race circuit van Zandvoort, trekken veel toeristen. Met het openbaar vervoer is het strand prima bereikbaar, het station ligt bijna aan het strand.

Egmond aan Zee is ook een zeer geliefde kustplaats. Zonnen, zwemmen in de Noordzee of watersporten, het kan allemaal. Het strand is hier maar liefst vijf kilometer lang, lekker breed en schoon. Dankzij de kustwacht en de eerste hulp posten ook veilig. Zoals bij alle bekende kustplaatsen heeft ook Egmond aan Zee diverse strandpaviljoens.  Wil je meer dan alleen strand? Er zijn voldoende alternatieve! Winkelen in het centrum, bezoek de vuurtoren of ga wandelen in de duinen. Heerlijk!

Schoorl is een heerlijk rustig kustdorp, wat vooral bekend is om ‘de klimduin’, midden in het centrum. Maar ook het strand mag er zijn. Schoorl heeft namelijk een mooi strand dat alleen per fiets bereikbaar is, dat maakt het strand extra rustig. Bij bezoekerscentrum ‘De Schoorlse Duinen’ kun je terecht voor wandel- en fietsroutes door de duinen. Leuk om te bezoeken zijn ook de omliggende dorpjes zoals: Bergen, Hoorn en Alkmaar. Met name in de zomer vinden hier tal van evenementen plaats.

De Noord-Hollandse stranden

Een dagje vakantie in eigen land kan prima aan de Noord-Hollandse stranden. Wie rust wil, vermijdt echter de bekendste badplaatsen en kiest de minder gangbare stranden. Zoals het strand bij Schoorl, dat bovendien aan Nationaal Park de Schoorlse Duinen ligt. In deze hoogste duinen van Nederland kun je heerlijk wandelen na een dagje strand. Maar ook Den Helder heeft prachtige, rustige stranden waar je gratis kunt parkeren. Door de duinen loop je zo het strand op.

Lees ook dit artikel: 7 x de mooiste stranden in Noord-Holland

De Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een echte toeristentrekpleister: het erfgoed wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen buitenlandse toeristen bezocht. In dit oudste industriegebied van West-Europa zijn momenteel nog tien molens te bewonderen, evenals enkele typische Zaanse huisjes. Je krijgt er een idee hoe de dorpen er daar in de 18de eeuw uitzagen. Een aantal molens kun je ook van binnen bezichtigen. Verder is er een kaaswinkel, een klompenmakerij en kun je de eerste kruidenierswinkel van Albert Heijn bezoeken.

Lees ook dit artikel: De Zaanse Schans Een ‘oer-Hollands tafereeltje’

Texel

Texel is een favoriete vakantiebestemming voor toeristen uit binnen- en buitenland. Niet voor niets zette Lonely Planet het Noord-Hollandse eiland in 2016, in het lijstje met topbestemmingen van Europa. Texel beschikt over ruim dertig kilometer aan brede zandstranden en liggen er op Texel zeven dorpjes, waarvan De Koog het bekendste dorpje is. De Koog heeft een gezellig centrum, van waaruit je direct naar het strand kunt wandelen. Een echte must-see is ook Ecomare en de rode vuurtoren in Cocksdorp.

Lees ook dit artikel: Wat te doen op Texel

Fietsen en wandelen in Noord-Holland

Naast strandliefhebbers trekt Noord-Holland ook veel wandelaars en fietsliefhebbers aan. Dit heeft deze waterrijke provincie met name te danken aan het typische Hollandse landschap met bollenvelden, groene weide, duinen en polders. Noord-Holland heeft dan ook een zeer uitgebreid netwerk aan fiets- en wandelroutes. Die je voeren naar de mooiste plekjes van deze waterrijke provincie. Ook Mountainbikers kunnen hun hart ophalen. Tussen Schoorl en Bergen ligt het mooiste – maar ook zwaarste mountainbikeparcours van Nederland.

Wandel tip: Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde wandelroute van Wieringen of Texel naar het Gooi. De route loopt over slingerende dijken, langs kanalen en over boerenland en hekjes, rustige landwegen, voet- en fietspaden. Tijdens deze wandeling maak je kennis met delen van de Noord-Hollandse natuur, waar je vaak alleen maar wandelend kunt komen.