Wat te doen in Zeeland? Top 10 must-sees

Zeeland heeft het allemaal: strand, natuur en cultuur

 
 
Home / Artikelen / Wat te doen in Zeeland? Top 10 must-sees
 

De provincie Zeeland heeft het allemaal: zee, strand en natuur, cultuur en historie, steden en dorpjes, musea en attracties. Te veel om op te noemen! Maar laten we toch ergens beginnen. Als men aan Zeeland denkt, denken de meeste mensen eerst aan de zee. Zeeland is dan ook zeer geliefd vanwege de mooie stranden. Met zo’n 600 kilometer kuststrook is er plek genoeg voor elke water- en strandliefhebber. Geen waterliefhebber, fietsen of wandelen langs het strand of door de duinen kan natuurlijk ook. We tippen de bezienswaardigheden van Zeeland.

Een vakantie in Zeeland? Blijf slapen in een van de vele goede accommodaties in Zeeland. We tippen de beste aanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in arrangementen. Zoek je een vakantiepark? Kijk dan bij Landal in Zeeland of zoek via Bungalowparkoverzicht een vakantiepark in Zeeland dat aan je wensen voldoet.

Bezienswaardigheden in Zeeland: De Deltawerken

De Deltawerken zijn een aantal dammen, die gebouwd zijn ter bescherming van Zeeland, om een tweede watersnoodramp te voorkomen. Bij Neeltje Jans krijg je een indruk wat er mis ging in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 en wordt er een beeld geschetst van de wederopbouw van Zeeland en leer je wat het verhaal achter de Deltawerken is. Een educatief dagje uit voor jong en oud, waarbij je ook kennis maakt met het  onderwaterleven van de Oosterschelde en een heuse orkaan kunt ervaren.

Bezoek Middelburg

Middelburg heeft een rijke geschiedenis. Een groot deel van Middelburg werd verwoest tijdens een bombardement in 1940. Echter, nog tijdens de oorlog begonnen de inwoners van Middelburg met de herbouw. Veel historische panden werden  in oude glorie hersteld. Langs de kaaien liggen prachtige herenhuizen, in het centrum ligt een enorme abdij en bezoek ook het bijzondere stadhuis. Kunstliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen: Middelburg is een stad gevuld met galeries en kunstenaars.

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Middelburg – 8 must visits

Het Zwin: Geniet van de natuur

Het Zwin is een beschermd natuurgebied op de grens tussen Vlaanderen en Nederland, in de gemeenten Knokke-Heist en Sluis. In het Bezoekerscentrum leer je alles over haaientanden (soms wel vijftien miljoen jaar oud) en over schelpen in het Zwin, om ze vervolgens zelf te gaan zoeken op het strand. Schelpen liggen er voor het oprapen. Ook kun je in het bezoekerscentrum aan de Gerrit van Hoekestraat 2 in Retranchement het Zwin bij nacht ervaren en alles leren over de watergetijden.

De boulevard van Vlissingen

De boulevard aan de Westerschelde is één van de belangrijkste attracties van de havenstad Vlissingen, dat na Terneuzen en Middelburg de derde grote gemeente van Zeeland is. Het is de langste zeeboulevard van Nederland, met restaurants en terrassen met een prachtig uitzicht op de voorbij varende zeeschepen. Bezoek de Gevangentoren, een overblijfsel van de Westpoort uit de 16e eeuw, ook wel de bomvrije toren genoemd. Tegenwoordig wordt het rijksmonument gebruikt als café-restaurant.

Lees ook dit artikel: Wat te doen in Vlissingen? Dit zijn onze tips!

Zierikzee: Een monumentenstadje

Zierikzee, of Zurrikzêe zoals Zeeuwen zeggen, is een monumentenstadje dat het bezoeken waard is, met een haventje, leuke huisjes en kleine straatjes. De stadje kent drie stadspoorten: de Zuidhavenpoort, de Nobelpoort en de Noordhavenpoort. Smul van een Zeeuwse bolus bij de Stadsbakkerij en mis vooral de Sint-Lievensmonstertoren niet. Een middag in Zierikzee is bovendien goed te combineren met andere bezienswaardigheden in de buurt zoals de Deltawerken of een strandwandeling.

Sluis: Geliefd onder toeristen

Het kleine vestingstadje Sluis is een grote toeristentrekpleister. Het beschikt over veel winkels, gezellige terrasjes en een leuk museum in de historische Belfort toren, pal in het kloppende hart van de stad. Je leert er op een leuke en interactieve manier alles over de veelbewogen geschiedenis van Sluis en kun je in de huid kruipen van de beroemdste Sluizenaar: schoolmeester en stadsarchivaris Johan Hendrik van Dale. De toren biedt bovendien een prachtig uitzicht over Sluis en het omliggend platteland.

Mosseleten- en mosselkwekerijen in Yerseke

Yerseke is bekend om de Zeeuwse mosselen, de mosselvisserij en natuurlijk de Mosseldag, die jaarlijks tienduizenden bezoekers naar het vissersdorp trekt. Proef mossels, vaar mee op een mosselkotter en bezoek de braderie. Naast mosselen en oesters eten kun je ook een mosselkwekerij bezoeken, waar ze tijdens een rondleiding je alles vertellen, over al het lekkers uit de Noordzee en over de bijzondere wereld van de schelpdierkweek. Wandel zelf door Yerseke of bezoek eerst de VVV aan het Kerkplein.

Vuurtoren Nieuw Sluis

De Vuurtoren van Breskens in de buurtschap Nieuwesluis is gebouwd om ’s nachts en bij stormweer schepen te waarschuwen voor de kliffen. Het is de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland. De achtkantige zwart-witte toren dateert uit 1866 / 1867. Het vijf verdiepingen tellende gebouw is 28.4 meter hoog en staat op de zeedijk aan het begin van de Westerschelde. Aan de overkant is bij helder weer de skyline van Vlissingen te zien. De toren is op vrijdag, zaterdag en zondag open voor het publiek van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Nationaal Park Oosterschelde

De Oosterschelde is het grootste Nationaal Park van Nederland. Het is een belangrijk vogelgebied en een grote kraamkamer voor veel vissoorten, schaal- en schelpdieren. Door de invloed van het getij ziet de Oosterschelde er altijd anders uit. Bij eb valt het gebied deels droog, bij vloed wordt het overspoeld door de zee. Leer er alles over in Bezoekerscentrum Nationaal Park Oosterschelde, waar voor jong en oud veel te zien en te beleven is. Voor kinderen zijn er leuke doe-opdrachtjes.

Vakantie in Zeeland: Strandvakantie in Nederland

De provincie Zeeland bestaat uit de schiereilanden: Tholen, Schouwen-Duiveland, Sint Philipsland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland en Walcheren. Met name Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en Walcheren zijn bij uitstek geschikt voor een strandvakantie in Zeeland. Omdat deze schiereilanden allemaal grenzen aan de Noordzee. Zeeuws-Vlaanderen is geen schiereiland, aangezien het aan België grenst. Zeeland scoort al meerdere jaren zeer goed bij de verkiezing van ‘het schoonste strand van Nederland’. Nagenoeg alle Zeeuwse stranden zien we terug in de top 15 van schoonste stranden van Nederland.

Lees ook dit artikel: Voilà! De 10 mooiste Zeeuwse stranden

Het Watersnoodmuseum

Water speelt een grote rol in Zeeland! Wie heeft er niet eerder gehoord van de watersnoodramp op 1 februari 1953, toen de dijken braken en een groot deel van Zeeland onder water kwam te staan. In het Watersnoodmuseum krijg je doormiddel van indrukwekkende exposities een goed beeld van deze ramp. Wat gebeurde er die nacht? Hoe ging de wederopbouw van Zeeland? Wat is de toekomst van het waterbeheer in Nederland? Ook is er aandacht voor de verhalen van overlevenden én slachtoffers.

Watersporten

Watersporters kunnen hun hart ophalen in Zeeland, want water is er voldoende. Vissen of bootje varen op het Veerse meer. Op het Grevelingen meer, het grootste zoutwatermeer van Europa kun je surfen, zeilen en duiken. Langs de vele stranden kun je kitesurfen, brandingkajakken of blokarten.

Een vakantie in Zeeland? Blijf slapen in een van de vele goede accommodaties in Zeeland. We tippen de beste aanbieders.

Tip! Voordeeluitjes heeft fijne all-in arrangementen. Zoek je een vakantiepark? Kijk dan bij Landal in Zeeland of zoek via Bungalowparkoverzicht een vakantiepark in Zeeland dat aan je wensen voldoet.