Zoek lekker weg inspiratie!

Wat te doen in Zeeland? 23 Uitjes, activiteiten + vakantiehuisjes

Als het over vakantie in Zeeland gaat, denken de meeste mensen meteen aan de zee. Zeeland staat bekend om zijn prachtige stranden, met zo’n 600 kilometer kuststrook die elke strand- en zeeliefhebber ruimschoots bedient. Maar wil je ook eens iets anders ervaren? Zeeland herbergt schilderachtige stadjes, talloze maritieme bezienswaardigheden en biedt uitstekende fietsmogelijkheden. En voor degenen die het willen, is er zelfs de kans om zeehonden te spotten.

Vakantie in Zeeland? Dit zijn de fijnste vakantiehuisjes

Op vakantie in Zeeland? Je bent verzekerd van een warm welkom in de uitgebreide selectie accommodaties die Zeeland te bieden heeft. Of je nu verlangt naar een bruisend vakantiepark, een comfortabel hotel of luxe vakantiehuisje, Zeeland heeft voor elk wat wils.

 • Ga je met kinderen dan is Roompot Hof Domburg een uitstekende keuze. Dit Roompot vakantiepark biedt een unieke combinatie van luxe bungalows en fantastische voorzieningen, allemaal op loopafstand van het strand en de duinen.
 • Center Parcs Port Zélande biedt een fijne mix van activiteiten en ontspanning. Met een prachtig strand pal voor de deur en een subtropisch zwemparadijs is het de ideale bestemming voor families en strandliefhebbers.
 • Ook Beach Resort Nieuwvliet Bad is een fijne plek. Je verblijft in luxe bungalows, ligt het strand vlakbij en beschikt het park over een mega-groot binnenzwembad
 • Zoek je iets anders dan de genoemde vakantieparken? Ontdek dan de talloze andere vakantieparken in Zeeland op Bungalowparkoverzicht.nl
 • Als je op zoek bent naar een fijn hotel, is het de moeite waard om eens te kijken bij Voordeeluitjes. Naast hotelkamers kun je hier ook all-in arrangementen boeken.

Vakantie in Zeeland? Hier zit je goed

De mooiste steden en dorpjes in Zeeland

Zeeland herbergt schilderachtige stadjes die het verkennen meer dan waard zijn, elk met hun eigen unieke charme en geschiedenis. Wandel door Middelburg de hoofdstad van Zeeland, maar ook Zierikzee en Sluis zijn prachtig.

 • Middelburg, de hoofdstad van Zeeland, ademt historie, met de schilderachtige straten en prachtige monumentale gebouwen. Het prachtige stadhuis, de Vismarkt en jachthaven trekken veel toeristen aan. Ook de Zeeuwse stranden zijn nooit ver weg. Lees ook: 8x de leukste bezienswaardigheden in Middelburg
 • Zierikzee, of Zurrikzêe zoals Zeeuwen zeggen, is een monumentenstadje dat het bezoeken waard is, met een haventje, leuke huisjes en kleine straatjes. De stadje kent drie stadspoorten: de Zuidhavenpoort, de Nobelpoort en de Noordhavenpoort. Smul van een Zeeuwse bolus bij de Stadsbakkerij en mis vooral de Sint-Lievensmonstertoren niet. Een middag in Zierikzee is bovendien goed te combineren met andere bezienswaardigheden in de buurt zoals de Deltawerken of een strandwandeling.
 • Het vestingstadje Sluis is een grote toeristentrekpleister. Uniek in Sluis is dat hier het enige Nederlandse stadhuis met een belfort (Vlaamse klokkentoren) staat. In Sluis kom je vele elementen tegen die aan het rijke verleden herinneren, waaronder oude stadspoorten en vestingwallen. Verder is Sluis een ideale bestemming voor shopliefhebbers vanwege het uitgebreide winkelaanbod.
 • Veere is een schilderachtig Zeeuws stadje doordrenkt met geschiedenis. Eens was dit, vanwege de directe verbinding met zee, een van Nederlands welvarendste plaatsen. Bewonder de jachthaven, met historische panden, bezoek het Museum Veere of wandel over de eeuwenoude stadswallen. Bezichtig eveneens het iconische stadhuis met een imposante toren. Veere beschikt bovendien over een stadsstrand, het Bastionstrand, of ga watersporten op het Veerse meer.
 • Renesse is populair vanwege zijn 17 km lange strand. Ook de bossen van Westerschouwen liggen hier aan je voeten. Of ga gezellig een terrasje pikken of winkelen in het bruisende centrum rond de Jacobskerk. Het is een aanrader om een wandeling te maken naar het 13de eeuwse Slot Moermond of beleef het dorpsfeest Straô, waarbij paarden in zee worden ‘gewassen’ en ruiters klederdracht dragen.
 • Domburg, de oudste badplaats van Zeeland, blinkt uit vanwege zijn mondaine sfeer, het bruisend centrum, het brede zandstrand en het natuurgebied De Manteling. Zonaanbidders, wandel- en fietsliefhebbers, er is voor iedereen wat te doen. Reis eveneens terug in de tijd in de schitterende tuinen van Kasteel Westhove of leer alles over de Zeeuwse natuur en landschappen bij museum.

Deze 6 bezienswaardigheden mag je niet missen in Zeeland

In Zeeland zijn talloze bezienswaardigheden te vinden, maar enkele bezienswaardigheden springen eruit, vaak gerelateerd aan de rijke maritieme geschiedenis van Zeeland. Denk aan de Deltawerken, maar ook Yerseke bekend om de Zeeuwse mosselen trekt veel toeristen.

 • De Deltawerken zijn een aantal dammen, die gebouwd zijn ter bescherming van Zeeland, om een tweede watersnoodramp te voorkomen. Bij Neeltje Jans krijg je een indruk wat er mis ging in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 en wordt er een beeld geschetst van de wederopbouw van Zeeland en leer je wat het verhaal achter de Deltawerken is. Een educatief dagje uit voor jong en oud, waarbij je ook kennis maakt met het  onderwaterleven van de Oosterschelde en een heuse orkaan kunt ervaren.
 • Water speelt een grote rol in Zeeland! Wie heeft er niet eerder gehoord van de watersnoodramp op 1 februari 1953, toen de dijken braken en een groot deel van Zeeland onder water kwam te staan. In het Watersnoodmuseum krijg je doormiddel van indrukwekkende exposities een goed beeld van deze ramp. Wat gebeurde er die nacht? Hoe ging de wederopbouw van Zeeland? Wat is de toekomst van het waterbeheer in Nederland? Ook is er aandacht voor de verhalen van overlevenden én slachtoffers.
 • Ga op zeehonden ontdekkingstocht en bekijk hoe ze rusten op droge oevers of nieuwsgierig langs de boot zwemmen tijdens deze 2 uur durende tour in een open RIB-boot. Je vertrekt vanuit de haven van Cadzand naar de Schelde. Zodra de boot in de buurt van de zeehonden komt, wordt je getrakteerd op een glas champagne.
 • Yerseke is bekend om de Zeeuwse mosselen, de mosselvisserij en natuurlijk de Mosseldag, die jaarlijks tienduizenden bezoekers naar het vissersdorp trekt. Proef mossels, vaar mee op een mosselkotter en bezoek de braderie. Naast mosselen en oesters eten kun je ook een mosselkwekerij bezoeken, waar ze tijdens een rondleiding je alles vertellen, over al het lekkers uit de Noordzee en over de bijzondere wereld van de schelpdierkweek. Wandel zelf door Yerseke of bezoek eerst de VVV aan het Kerkplein.
 • De Vuurtoren van Breskens is de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland. De achtkantige zwart-witte toren dateert uit 1866 / 1867. Het vijf verdiepingen tellende gebouw is 28.4 meter hoog en staat op de zeedijk aan het begin van de Westerschelde. Aan de overkant is bij helder weer de skyline van Vlissingen te zien. De toren is in de zomermaanden open voor publiek.
 • De boulevard van Vlissingen is één van de belangrijkste attracties van de havenstad Vlissingen. Het is de langste zeeboulevard van Zeeland, met restaurants en terrassen met een prachtig uitzicht op de voorbij varende zeeschepen. Bezoek de Gevangentoren, een overblijfsel van de Westpoort uit de 16e eeuw, ook wel de bomvrije toren genoemd. Tegenwoordig kun je in het rijksmonument ook overnachten. Lees ook: Wat te doen in Vlissingen? 10x de leukste tips!
 • Het Veerse Meer, ooit een onstuimige zeearm, is nu een watersportparadijs voor onder meer surfers, kanoërs, zeilers, waterskiërs, duikers en vissers. Ontdek de onbewoonde eilandjes en geniet van de ondiepe oevers van het meer, die perfect zijn voor gezinnen met kinderen. Aan de oever liggen eveneens sfeervolle plaatsen om ontdekt te worden, zoals Kamperland en Veere.
 • Een van de must-do’s tijdens een bezoek aan Zeeland is over de Zeelandbrug rijden. Deze indrukwekkende brug is ruim 5 kilometer lang en verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland. Het imposante bouwwerk telt 54 pijlers en 52 overspanningen van elk 95 meter. Koningin Juliana opende de brug in 1965 en ter ere van zijn 50ste verjaardag in 2015 kreeg de Zeelandbrug de status van Rijksmonument.

De mooiste activiteiten per Zeeuwse regio’s

Zeeland is opgedeeld in drie regio’s: Schouwen-Duiveland, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen. Elke Zeeuwse regio is uniek en heeft mooie stranden, schilderachtige stadjes en bezienswaardigheden. Wil je meer weten over deze regio’s, lees dan de artikelen over deze regio’s. Zodat je weet wat je kunt verwachten als je er op vakantie gaat.

Het Zeelandse strand is ideaal voor een vakantie aan zee

Je hoeft eigenlijk helemaal niet naar een ver oord te reizen, want in Zeeland kun je een heerlijke strandvakantie beleven. Met een kustlijn van maar liefst 600 kilometer is Zeeland perfect voor een strandvakantie in Nederland. Vooral Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland en Walcheren zijn ideaal vanwege hun ligging aan de Noordzee. Struin door de duinen, bouw zandkastelen, neem een verfrissende duik in de zee of watersporten. De stranden van Zeeland zijn ideaal voor zowel rustige momenten als mogelijkheden voor actieve bezigheden. Lees ook: De 10 mooiste Zeeuwse stranden

De leukste familie uitjes in Zeeland

De grootste attractie van Zeeland is het strand en de zee. Maar wat als het weer wat minder is? Of heb je gewoon zin in iets anders? Geen probleem, want Zeeland biedt een scala aan geweldige familie-uitjes! Van avonturen op het strand tot culturele ontdekkingen, er is voor elk wat wils. We hebben er een artikel over geschreven dat je hier kunt lezen: De leukste familie uitjes in Zeeland

Fietsen in Zeeland via de Zeeuwse pontjes

Voor de Watersnoodramp in 1953 waren pontjes essentieel in het waterrijke Zeeland, zonder dammen en bruggen. Nu biedt Zeeland vele overtochtmogelijkheden, maar de Zeeuwse Pontjes vormen nog steeds een charmante optie voor fietsers. Zo varen er bijvoorbeeld fietspontjes tussen Anna Jacobapolder en Bruinisse, Veere en Kamperland, Perkpolder en Hansweert, Kortgene en Wolphaartsdijk en tussen Breskens en Vlissingen. Deze pontjes voegen een vleugje nostalgie toe aan je fietstocht en bieden ontspannen momentjes, waarop je nog meer kunt genieten van het schilderachtige Zeeland.

Bezoek en wandel door deze natuurgebieden in Zeeland

Wandel door de natuurgebieden van Zeeland en laat je betoveren door hun schoonheid. Geniet van wandelingen langs kronkelende paden door de duinen en voel de frisse zeelucht door je haren waaien.

 • De Oosterschelde is het grootste Nationaal Park van Nederland. Het is een belangrijk vogelgebied en een grote kraamkamer voor veel vissoorten, schaal- en schelpdieren. Door de invloed van het getij ziet de Oosterschelde er altijd anders uit. Bij eb valt het gebied deels droog, bij vloed wordt het overspoeld door de zee. Leer er alles over in Bezoekerscentrum Nationaal Park Oosterschelde, waar voor jong en oud veel te zien en te beleven is. Voor kinderen zijn er leuke doe-opdrachtjes.
 • Het Zwin is een beschermd natuurgebied op de grens tussen Vlaanderen en Nederland, in de gemeenten Knokke-Heist en Sluis. In het Bezoekerscentrum leer je alles over haaientanden (soms wel vijftien miljoen jaar oud) en over schelpen in het Zwin, om ze vervolgens zelf te gaan zoeken op het strand. Schelpen liggen er voor het oprapen. Ook kun je in het bezoekerscentrum aan de Gerrit van Hoekestraat 2 in Retranchement het Zwin bij nacht ervaren en alles leren over de watergetijden.

Vakantie in Zeeland? Hier zit je goed

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland