Zoek lekker weg inspiratie!

12 leuke dingen om te doen in Nederland

Op zoek naar inspiratie voor een leuk uitje? Dan ben je hier aan het juiste adres. Nederland barst van te gekke avonturen. Waar heb je zin in? Of je nu sportief bent, een echte avonturier, natuurliefhebber, cultuurliefhebber of gewoon op zoek naar rust, er is voor elk wat wils. En waarom zou je niet een dagje uit combineren met een overnachting op een vakantiepark of in een hotel? Zo kun je extra lang genieten. Ontdek hier 12 leuke dingen om te doen in Nederland!

 • Bij het maken van een wandeling is het eerste waar we aandenken onze wandelschoenen aantrekken. Dat is echter niet altijd nodig! In Nederland vind je ook blotevoetenpaden. Wat een sensatie om blootvoets op avontuur te gaan in de natuur! Dit is ook leuk om samen met de kinderen te doen. Hiervoor ga je naar het Buitencentrum Drents-Friese Wold in Appelscha, het Blotevoetenpad in Brunssum of naar het Blotevoetenpad Hof van Twello met bovendien een speelmoeras en leemkuil met glijbaan.

 • Wat je zeker een keer gedaan moet hebben, is het schitterende Giethoorn verkennen in een fluisterbootje. Dit waterrijke stadje is wereldberoemd en heeft al vele harten gestolen. In dit unieke plaatsje geen straten, maar voornamelijk waterwegen en bruggetjes. Tijdens de boottocht geniet je van het uitzicht op nostalgische boerderijen, dorpse taferelen en veel bloemenpracht. Je kunt daarnaast ook vanuit Giethoorn de natuur van het Nationaal Park Weerribben-Wieden in varen.

 • Een tocht met de veerboot naar Texel is een leuke belevenis. Het geeft een bijzonder gevoel om het vasteland te verlaten en naar dit eiland af te reizen. Op Texel is van alles te beleven. Eén van de hoogtepunten is het beklimmen van de vuurtoren van Texel. Beklim de 118 traptreden langs zes verdiepingen naar 47 meter hoogte. Een bijzonder weetje is dat dit de enige vuurtoren in ons land is die je aan drie kanten uitzicht biedt over zee. Tijdens je bezoek leer je meer over de geschiedenis en verhalen die achter deze toren schuilgaan.

 • Houd je van avontuur, dan spreekt wadlopen je vast aan. Vanuit Friesland kun je wadlopen en een overtocht maken naar Ameland of Schiermonnikoog. Oftewel, je gaat bij laag water gewoon over de bodem van de Waddenzee lopen! Doe dit altijd onder goede begeleiding, want wadlopen is niet zonder risico. Je wandelt langs kwelders, door slikvelden en over zandbanken. Ook kun je diepe geulen op je ‘pad’ tegenkomen. Je waadt vaak tot aan je knieën door het water en het slik. Soms staat het water zelfs tot aan je middel!

 • Als dier- en natuurliefhebber is het een machtige ervaring om wild te spotten. In veel natuurgebieden in ons land leeft groot wild. Er wordt soms gesproken over de ‘Big Five’ van Nederland. Hieronder vallen: edelherten, reeën, wilde zwijnen, bevers en zeehonden. Edelherten, reeën en wilde zwijnen spot je vanuit de observatiehut de Elsberg op de Veluwezoom. Een safari door de Oostvaardersplassen is ook een aanrader. In het Grevelingenmeer kun je vaak zeehonden zien. Of ga op pad in Nationaal Park de Biesbosch en spot bevers!

 • Bezoek een knus dorpje. We geven je hier tips voor dorpen met veel charme. Een daarvan is het vissersdorpje Elburg aan het Veluwemeer en het Drontermeer, omringd door vestigingsmuren. Hier ervaar je de sfeer van 100 jaar terug. Een andere tip is Bronkhorst met historische boerderijen; het perfecte decor voor het Dickensfestival in december. Andere aanraders zijn: het witte dorpje Thorn, Oudewater met de heksenwaag en het vestingstadje Bourtagne.

 • Een van de mooiste gebieden van Nederland om te wandelen is Zuid-Limburg. De heuvels bieden een extra uitdaging, maar eenmaal boven word je beloond met de prachtigste vergezichten. Geniet onderweg van de meanderende beekjes, de karakteristieke holle wegen, typische vakwerkhuizen en nostalgische dorpen, waar je neer kunt strijken voor een kopje koffie/thee en een stuk Limburgse vlaai. Mooie routes zijn onder meer het Krijtlandpad en de wandelingen rond Vaals en Valkenburg.

 • Laat je het wadlopen liever aan je voorbijgaan, dan zijn er ook andere manieren om toch een oversteek naar een van de Waddeneilanden te maken. We hadden het al over de veerboot naar Texel, die vanuit Den Helder vertrekt om de vuurtoren te bewonderen. Er zijn echter nog meer mogelijkheden, zoals een overtocht vanuit Holwerd naar Ameland, van Lauwersoog naar Schiermonnikoog of van Harlingen naar Vlieland.

 • Wanneer de zon zich steeds vaker laat zien en het kwik stijgt, is er niets zo heerlijk dan om eropuit te gaan. Je geniet nog meer van de lente in de bollenstreek. De kleurrijke velden zijn een lust voor het oog. Spring op de fiets en maak tochten rond Hillegom, Lisse en Noordwijk. Op diverse plekken kun je fietsen huren, o.a. in Noordwijkerhout en bij de Keukenhof, wat uiteraard ook een bezoek waard is! Het is eveneens een aanrader om de boulevard en het strand van Noordwijk te bezoeken. In het voorjaar organiseer je hier gemakkelijk een compleet dagje uit om nooit meer te vergeten!

 • Er gaat niets boven het dwalen door de natuur van de Veluwe. Elk seizoen is op zijn manier betoverend, met zijn eigen geuren en kleuren en kun je er prachtige wandel -of fietstocht maken. Er zijn ook veel vakantieadresjes op de Veluwe, waar je in alle rust nageniet van je lange wandeling of fietstocht door de natuur.

 • Besluit je om er helemaal tussenuit te gaan en een of meerdere dagen weg te blijven? Laat je dan eens verleiden om in een tiny house te overnachten. Dit zijn kleine, maar superslim ingerichte huisjes. Ze zijn gebouwd vanuit de filosofie ‘minder huis, meer leven’. Het stelt je in de gelegenheid om de connectie met de natuur te voelen. Vaak zijn deze huisjes ingericht met natuurlijke elementen. Sommige huisjes zijn zelfs voorzien van een hottub in de tuin.

 • Heb je al ooit oesters geproefd? Misschien een leuk tip tijdens je uitstapje naar Zeeland. Het dorp Yerseke op Zuid-Beveland aan de Oosterschelde is de thuishaven van de oesterteelt. Liefhebbers van schelpdieren moeten hier een keer zijn geweest. Aan de dijk en de haven van Yerseke vind je oesterproeverijen. Hier dicht bij de bron smaken ze nog lekkerder. Vaak kun je hier ook andere Zeeuwse producten proeven, Denk aan Oosterscheldekreeft en Zeeuwse mosselen. Je geniet nog meer van Zeeland als je kennismaakt met deze verrukkelijke streekproducten!

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland