Zoek lekker weg inspiratie!

De 12 mooiste kastelen in België

Vind je het heerlijk om tijdens je vakantie de geschiedenis in te duiken en de sfeer van weleer te proeven? Daartoe zijn in België talloze mogelijkheden. Verspreid door het land liggen tot de verbeelding sprekende kastelen. Ontdek de verhalen die erachter schuilgaan en bewonder de kunstschatten die hier bewaard worden. Leer ook meer over de streek en de eventuele specialiteiten. Naar welk kasteel in België wil jij het liefst meteen afreizen? We laten je hier kennismaken met de 12 mooiste kastelen in België.

1. Burcht Reinhardstein is het mooiste kasteel in België

Wie door de Hoge Venen rijdt en aankomt bij de stad Ovifat, kan niet heen om het schitterende kasteel op de hoge rots. Het kasteel kijkt trots uit over de stad. Wie hier binnenstapt, waant zich terug in de middeleeuwen. De aankleding van het kasteel doet je geloven dat het verleden hier elk moment tot leven kan komen. Volg een rondleiding langs wapenuitrustingen, wandtapijten, door de ridderzaal, wachterszaal, de kapel en privévertrekken. Er worden regelmatig middeleeuwse festivals georganiseerd. Leer boogschieten, verorber een middeleeuwse maaltijd of bewonder een roofvogeldemonstratie.De Burcht is enkel te voet bereikbaar: je auto kun je parkeren op parkeerplaats nabij De Burcht. Het jaarrond kun je meelopen met een rondleiding.

2. Kasteel van Chimay

Bierliefhebbers zullen bij het horen van de naam ‘Chimay’ direct hun oren spitsen. Jawel, het Kasteel van Chimay ligt dicht bij de Abdij van Scourmont waar het Chimay trappistenbier vandaan komt. In het kasteel van Chimay ga je tot wel 1000 jaar terug in de tijd. Het kasteel wordt al vier generaties lang bewoond door de Prinsen van Chimay. Een gedeelte van het kasteel is nog steeds bewoond. Je kunt hier een interactieve rondleiding volgen met als hoogtepunt een 3D film in het schitterende theater van het kasteel. Sluit een bezoek af met een Chimay biertje in het centrum van de stad. Prima te combineren met een bezoekje aan de nabijgelegen Abdij Notre-Dame de Scourmont, bekende van het speciaalbier Chimay 

3. Burcht Gravensteen

Gent is een stad met veel hoogtepunten, maar wat je zeker niet mag missen, is Burcht Gravensteen! Een bezoek aan deze middeleeuwse waterburcht zal je verbazen en doen sidderen. Ontdek hier de ruige 12de eeuwse riddercultuur en de onstuimige geschiedenis van Gent. Bewonder het poortgebouw, de walmuur, donjon, grafelijke residentie en paardenstallen. Er is eveneens een angstaanjagende collectie aan foltertuigen. Je kunt ook een audiotour door de burcht volgen. Deze is ingesproken door de komiek Wouter Deprez, die zijn kijk geeft op de geschiedenis van Burcht Gravensteen. De burcht is een mooie must-see tijdens je tripje naar Gent.

Vakantie in België? Hier kun je prima terecht

4. Kasteel van Seneffe

Dit bijzondere domein uit de 18de eeuw ligt in Seneffe in de provincie Henegouwen. Het kasteel is vormgegeven in een neoclassicistische stijl. Tegenwoordig huist hier het Museum voor Zilversmeedkunst. De collectie mag met recht de mooiste van België genoemd worden. Maak ook een wandeling door het grote Engelse Park en de Franse tuin. Geniet van het uitzicht op de vijver met een eilandje en een romantische brug. Het Domein van Seneffe beschikt ook over een orangerie, theater en een volière. Er worden het hele jaar uiteenlopende evenementen georganiseerd. Het kasteel heeft een mooi park, welke het jaarrond geopend is. Goed te combineren met een bezoek aan Leuven en Brussel.

5. Kasteel van Gaasbeek

Laat je meeslepen in de geschiedenis van Kasteel van Gaasbeek. Het werd in 1236 gebouwd in opdracht van Godfried van Leuven als verdedigingsburcht. Meerdere keren werd het kasteel verwoest en herbouwd. Later werd het een romantische verblijfplaats van adellijke families. Nu kun je hier tijdens een audiotour bijzondere kunstschatten bewonderen. Neem ook een kijkje in de vertrekken van de markiezin Arconati Visconti. Er is een speciale audiotour voor gezinnen en kinderen. Je gaat tijdens deze tour op ontdekkingstocht met een muizenbende. Het park en de museumtuin van het kasteel zijn eveneens een bezoek waard! Goed te combineren met een bezoek aan kasteel Seneffe en Brussel.

6. Château de Beloeil

Tijdens je ontdekkingstocht door het zuiden van België is het een aanrader om de afslag te nemen naar Château de Beloeil van de Prinsen van Ligne. Het werd in de middeleeuwen gebouwd als verdedigingsslot en daarna werd het een lustslot. In 1900 legde een brand het kasteel in as, maar het werd daarna opnieuw opgebouwd. Bewonder het prachtige bouwwerk, de omringende slotgrachten en het park. Struin ook door de schitterende vertrekken met authentieke meubelstukken uit de 17de en 18de eeuw, bewonder de familieportretten en bezoek de indrukwekkende bibliotheek.

Vakantie in België? Hier kun je prima terecht

7. Kasteel van Jehay

Deze topper onder de kastelen in België ligt in Amay op 25 km ten zuidwesten van Luik. De heerlijkheid Jehay dateert uit de Middeleeuwen. Het kasteel dat hier nu staat, stamt voornamelijk uit het begin van de 18de eeuw. Momenteel worden er grootscheepse restauratiewerkzaamheden en historische en archeologische studies uitgevoerd. Het kasteel is daarom niet toegankelijk, maar wel de bijgebouwen met tentoonstellingen met de belangrijkste werken van de collectie van Kasteel van Jehay. Bezoek ook het bosrijke park, de siertuinen en de moestuinen met lokale fruit-, groente- en graansoorten.

8. Citadel van Dinant

Wat een machtig gezicht dat kasteel daar op die hoge rots boven Dinant! Beklim je de 408 treden of neem je de kabelbaan om deze citadel aan de Maas van dichtbij te bewonderen? Eenmaal boven reis je terug in de tijd. Leer meer over de onstuimige geschiedenis van Dinant, met o.a. de plundering door Karel de Stoute in 1466 en de vele verwoestingen door de eeuwen heen. In het museum kun je allerlei soorten wapens bekijken. Verder kun je hier genieten op het terras, uitkijken over de schitterende Maasvallei en voor de kids is er een speelplein. Je kan gratis parkeren op de twee parkeerplassen boven aan de citadel. Goed te combineren met een bezoek Dinant.

Interesse in een bezoekje aan de Citadel, boek dan een natuurhuisje in Dinant. Want naast de Citadel biedt de omgeving nog veel meer mogelijkheden en bezienswaardigheden.

9. Kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde

Dit kasteel ligt in Bornem op 25 km ten zuidwesten van Antwerpen. Vermoedelijk stond al in de 10de of 11de eeuw een kasteel op deze plek. Het huidige kasteel dateert uit 1894. In het kasteel kun je een permanente tentoonstelling bezoeken die is gewijd aan Philips de Marnix de Sainte Aldegonde (1540-1598). Hij wordt ook wel gezien als de steun en toeverlaat van Willem van Oranje. Andere hoogtepunten die je tijdens een bezoek aan dit kasteel tegenkomt zijn: het koetsenmuseum, een collectie aan antieke poppen, een kantcollectie en een bibliotheek. Het kasteel kan enkele dagen in het jaar, zonder afspraak worden bezocht. Bezoek voor datums de website van het kasteel. Overige bezoeken zijn altijd volgens afspraak vanaf 15 april tot 1 november.

10. Wijnkasteel Genoels-Elderen

Op 14 km ten zuidwesten van Maastricht vind je het grootste wijndomein van België, Wijnkasteel Genoels-Elderen, in de plaats Riemst. Dit kasteel ligt langs een oude Romeinse heerbaan. De Romeinen hadden in deze omgeving al wijngaarden aangelegd. Het witte kasteel steekt prachtig af tegen het omringende groen. Volg hier een begeleide rondleiding door de wijngaarden, het park, het arboretum, de rozentuin, de stokerij en het pershuis. Ook mag je een kijkje nemen in zowel de 13de eeuwse wijnkelders als in de moderne wijnkelders. Natuurlijk kan er na afloop in het wijnhuis ook van de wijn geproefd worden! Het wijnkasteel is dagelijks geopend van 9 tot 18 uur. Goed te combineren met een bezoek aan Maastricht.

11. Kasteel van Wijnendale

Wat dacht je ervan om een vakantie aan de Belgische Kust te combineren met een kasteelbezoek? Een goed idee? Bezoek dan de historische waterburcht Kasteel van Wijnendale vlak bij Torhout en op 25 km van de kust. De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot de 11de eeuw. Het grootste deel van het huidige kasteel dateert uit de 19de eeuw. Tijdens een begeleide rondleiding leer je meer over het leven van Leopold III, de graven van Vlaanderen en de hertogen van Bourgondië. Het kasteel ligt aan het Wijnendalebos met goede bewegwijzerde wandelingen. Goed te combineren met een bezoek aan de Belgische Kust en Brugge.

Vakantie in België? Hier kun je prima terecht

12. Kasteel Wissekerke

Tot slot mag Kasteel Wissekerke niet in deze lijst met de mooiste kastelen van België ontbreken. Deze waterburcht ligt 15 km ten zuiden van Antwerpen in Bazel. Het behoort tot de eerste kastelen van België in neogotische stijl. Al in de 10de eeuw stond hier een kasteel, maar het kasteel dat er nu staat, dateert grotendeels uit de 15de eeuw. De hoogtepunten van Kasteel Wissekerke zijn: de gietijzeren hangbrug, het poorthuis, de salon en de Egyptische zaal. Het interieur is heringericht in 19de eeuwse stijl om de leefomgeving van de laatste bewoners te tonen. Goed te combineren met een bezoek aan Antwerpen.

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland