Zoek lekker weg inspiratie!

De leukste winkelsteden van Nederland

Laatste update op 11 januari 2024 door Jozet

Zin om een dagje te shoppen? Maar wil je eens een keer wat anders dan de bekende rondjes door de winkelstraten van je eigen woonplaats? Geen probleem, want Nederland heeft veel mooie en gezellige steden, waar je prima kunt shoppen, lekker kunt lunchen en een terrasje kunt pikken. Maar welke stad in Nederland is dan de must-visit om lekker te shoppen? Plan je dagje shoppen met de onderstaande lijst van de tien leukste winkelsteden van Nederland. Kies je stad en ga op pad! Welke stad staat bovenaan jouw lijstje?

Blijven slapen na het winkelen? Deze hotels zijn aanraders

Ben je na een dagje winkelen op zoek naar een comfortabel verblijf? Zoek en boek dan bij de onderstaande hotelaanbieders een hotelkamer waar je heerlijk kunt overnachten.

Hotels voor na het winkelen? Hier zit je goed

Maastricht, shoppen en smullen van Limburgse vlaai

In Maastricht is shoppen een ware beleving: dompel je onder in de unieke sfeer van de historische binnenstad. Begin in het centrum waar je tussen de Markt en het Vrijthof het overdekte winkelcentrum Entre Deux vindt dat in 2008 uitgeroepen werd tot het Beste Winkelcentrum van Europa. Hier vind je tal van winkels onder één dak! Op zoek naar iets speciaals op het gebied van kunst, antiek, design of delicatessen? Breng dan een bezoek aan stadsdeel Wyck. Voor alle grote en bekende winkelketens moet je in het Stokstraatkwartier zijn. Eventjes uitpuffen van al dat shoppen? Strijk dan neer op het Vrijhof voor koffie met echte Limburgse vlaai.

Utrecht, een grote en gemoedelijke winkelstad

Als er één grote stad is in Nederland, die één en al gezelligheid uitstraalt, dan is het wel Utrecht. Aan de Oude Gracht is het heerlijk vertoeven. Hier vind je tal van winkels: een unieke mix van grote bekende zaken en kleine boetiekjes. Struin ook door de kleine steegjes die je hier aantreft. Hier vind je pareltjes van zaken met unieke spulletjes, kleding, hebbedingetjes en lekkernijen. Bij zonnig weer zijn de terrasjes aan de gracht onweerstaanbaar. Voor je het weet vergeet je waar je echt voor was gekomen: shoppen! De weergoden hoeven je dagje shoppen in Utrecht niet te verpesten. Bij regen biedt het overdekte winkelcentrum Hoog-Catharijne uitkomst!

Rotterdam, een top winkelstad met allure

Rotterdam is op shopgebied van alle markten thuis! Begin je dagje shoppen meteen goed in de bekendste winkelstraat de Koopgoot, met alle grote namen. Andere locaties die je niet mag overslaan in je koopjacht zijn de Lijnbaan en de Coolsingel. Tijd voor iets bijzonders? Begeef je dan naar het Museumkwartier of het Laurenskwartier, want dit zijn de plekken waar je moet zijn voor unieke boetiekjes en andere winkeltjes. Een ander shop-hoogtepunt in Rotterdam is de indrukwekkende Markthal. Vooral de echte food-liefhebbers zijn hier thuis: proef van allerlei lekkernijen en bewonder de talloze kraampjes.

Eindhoven, winkelen in de lichtstad

Eén van de beste redenen voor een dagje Eindhoven? Shoppen natuurlijk! In het stadscentrum weet je bijna niet meer waar je moet kijken, want overal om je heen vind je de leukste winkels. Al je favoriete winkelketens hebben hier wel een vestiging. Bezoek hier ook het grootste overdekte winkelcentrum van de stad, de Heuvel Galerie. Maar ook voor originele boetiekjes is Eindhoven een goede shopbestemming. Daarvoor moet je in de artistieke wijk De Bergen zijn. Ook de wijk Strijp-S op het voormalige Philips-terrein is een bezoek waard. Kunstliefhebbers kijken hun ogen uit. Of wat dacht je van de overdekte foodhal die hier ligt? Ideaal voor een hapje en een drankje.

Leiden, biedt een unieke shop-beleving

De historische sfeer van de binnenstad van Leiden is niet te weerstaan. Dit geef je dagje shoppen meteen een hele andere dimensie. Je gaat er langzamer van wandelen, snuif de sfeer op en relax op een terrasje op een van de pleinen of aan een gracht. Dan weer ‘aan het werk’. Je vindt de grote winkelketens vooral in de grote winkelstraten de Breestraat en de Haarlemmerstraat. We raden je aan om ook rond te snuffelen in de steegjes in het Pieterskwartier, met verrassende speciaalzaken, galeries en boetiekjes. In de Burgsteeg en de Nieuwstraat ben je op de juiste plek voor antieke meubels en curiosa.

Arnhem, het shopwalhalla van Gelderland

Het centrum van Arnhem telt maar liefst 5 grote shopaders; de Vijzelstraat, Roggestraat, Jansstraat, Ketelstraat en Bakkerstraat. Hier vind je diverse soorten winkels, waaronder grote winkelketens. Maar laat ook zeker de steegjes niet links (en rechts) liggen, want hier kom je unieke boetiekjes, cadeauwinkels en interieurzaakjes tegen. Tijd voor een hapje en een drankje, dan is de Korenmarkt perfect, want hier liggen vele cafés en restaurants. Uitgeput van het shoppen? Arnhem is rijk aan parken, waar je kunt uitrusten voor de volgende shopsessie. Wist je trouwens dat onder Arnhem 30 eeuwenoude kelders liggen, die ook te bezoeken zijn.

Lees ook: Wat is er te doen in Arnhem? Zou je na een dagje shoppen, niet direct naar huis willen, boek dan een hotel via Voordeeluitjes, maar ook Fletcher heeft fijne hotels in Arnhem.

Delft, een charmante winkelstad

Delft is veel meer dan alleen maar ‘Delfts blauw’! In het charmante, historische centrum van Delft tref je een keur aan speciaalzaken: dat is weer eens wat anders dan die grote winkelketens die je in elke stad wel kunt vinden (en uiteraard zijn deze ook in Delft aanwezig). Een uniek plekje in Delft is de Vismarkt of Visbank. Deze hal waar nog steeds vis wordt verkocht, dateert waarschijnlijk uit de 18de eeuw. In de zomer heeft Delft de shopliefhebber nog iets extra’s te bieden, dan wordt er namelijk elke donderdag en zaterdag een antiek-, curiosa- en boekenmarkt georganiseerd in de Hippolytus buurt.

Den Bosch, de meest gastvrije stad van Nederland

Den Bosch is al verschillende keren uitgeroepen tot de meest gastvrije stad van Nederland: wie wil daar niet gaan winkelen? Aan fijne winkels, boetiekjes, gezellige pleinen, terrasjes en restaurants ontbreekt het hier niet. Alles wat je nodig hebt voor een geslaagd dagje winkelen is hier voorhanden. Begin op het marktplein, waar op woensdag- en vrijdagochtend en op zaterdag een markt wordt gehouden. De populairste winkelstraat van Den Bosch is de Hinthamerstraat, maar ook de Kolperstraat en de Verwersstraat zijn goede shopbestemmingen. Verder vind je in de Fonteinstraat, Vughterstraat en de Ridderstraat interieurwinkels en boetiekjes.

Hotels voor na het winkelen? Hier zit je goed

Alkmaar, winkelen in de kaasstad van Nederland

Combineer winkelen in Alkmaar met een bezoek aan de befaamde kaasmarkt, die hier vanaf april tot en met september elke vrijdag gehouden wordt. Een uniek eeuwenoud spektakel op het Waagplein. Toe aan modern shoppen, dan ben je in de Laat en in de Langestraat op de juiste plek, waar je vele bekende grote winkelketens vindt. Maar duik ook zeker eens de zijstraatjes in, want daar liggen kleinere zaken met vaak een uniek aanbod aan kleding, cadeaus, juwelen en schoenen. Winkelen in stijl doet je aan de Houttil of de Ritsevoort, die iets verder is verwijderd van het stadscentrum. Hier liggen exclusieve zaken met mode en kunst.

Roermond, oneindig shoppen in het Designer Outlet

Op de lijst met de leukste winkelsteden mag Roermond niet ontbreken! In deze gezellige stad in Midden-Limburg bevindt zich het grootste Designer Outlet van de Benelux en van Duitsland. Als er één plek is, waar je kunt shoppen tot je erbij neervalt, dan is het wel hier! Hier tref je ruim 150 winkels aan met meer dan 200 topmerken met veelal gereduceerde prijzen. Maar verken ook de binnenstad van Roermond: wat een charme. Ook hier vind je veel winkels: van grote winkelketens tot originele zaakjes van lokale ondernemers. De leukste winkelstraten in het centrum zijn de Steenweg, de Heilige Geeststraat en de Varkensmarkt.

Zoek je een fijn hotel in Roermond? Kijk dan bij Voordeeluitjes, maar ook Booking heeft een ruime keuze aan hotels in Roermond

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland