Zoek lekker weg inspiratie!

Gids voor de ultieme stedentrip in Nederland

Laatste update op 28 mei 2024 door Jozet

Als je op zoek bent naar een stedentrip in Nederland, kan dat een hele opgave zijn. Wat verwacht je precies van een stedentrip in Nederland? Ben je geïnteresseerd in historie, wil je kunstmusea bezoeken, of geef je de voorkeur aan een kleinere, knusse stad? Wat je ook zoekt, Nederland biedt een rijke verscheidenheid aan steden, elk met hun eigen karakter en bezienswaardigheden. Om je op weg te helpen, hebben we een overzicht samengesteld van Nederlandse steden, ingedeeld in de volgende categorieën: voor kunst- en schilderliefhebbers, knusse steden, steden die ook veel te bieden hebben voor kinderen en de beste fietssteden.

Schildering op de keramiekroute, Delft De Lokhorststraat in Leiden

De 7 beste stedentrips in Nederland voor kunstliefhebbers

 • Amsterdam is een schatkamer voor kunst- en schilderliefhebbers, met het wereldberoemde Rijksmuseum, waar je werken van Rembrandt en Vermeer kunt bewonderen, het Van Gogh Museum, dat de grootste collectie schilderijen van Vincent van Gogh herbergt en het Stedelijk Museum voor moderne en hedendaagse kunst. Een tip: wil je het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum bezoeken, bestel dan je kaartjes tijdig, via bijvoorbeeld Getyourguide
 • Rotterdam is ook een uitstekende keuze voor liefhebbers van kunst en fotografie. Bezoek het Museum Boijmans Van Beuningen, dat een indrukwekkende collectie oude en moderne kunst herbergt, en de Kunsthal, bekend om zijn wisseltentoonstellingen op het gebied van kunst en cultuur. Het Nederlands Fotomuseum is een must voor iedereen die van fotografie houdt
 • Den Haag is een uitstekende keuze voor zowel liefhebbers van moderne als klassieke kunst. Bezoek het Mauritshuis, waar je werken van Vermeer, zoals ‘Meisje met de Parel’, kunt bewonderen. Ook de Haagse School, met schilders als Mesdag en natuurlijk het beroemde Panorama Mesdag, zijn hier te vinden. Moderne kunstliefhebbers kunnen terecht in het Gemeentemuseum (nu bekend als het Kunstmuseum), beroemd om zijn collectie van Mondriaan.
 • In Haarlem ligt het Frans Hals Museum, dat een indrukwekkende collectie van zijn werken, samen met die van andere kunstenaars uit de Gouden Eeuw, bevat. Daarnaast is er ook het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland, waar kunst, natuurhistorie en wetenschap samenkomen
 • Leiden is de geboortestad van Rembrandt van Rijn. Schilderijen van Rembrandt kun je hier niet bekijken, maar je kunt wel meer te weten komen over de jonge Rembrandt in de Young Rembrandt Studio of door een Rembrandt-wandeling te maken. Ook kun je De Lakenhal binnenwandelen. Het museum is gewijd aan zowel de geschiedenis van de stad Leiden als aan de daarmee samenhangende kunstcollectie. Een van de topstukken is ‘Het Laatste Oordeel’ van Lucas van Leyden.
 • Zundert is het geboortedorp van Vincent van Gogh. Op de plek waar hij geboren is, staat nu het Van GoghHuis. Het Vincent van GoghHuis is geen klassiek museum met zijn schilderijen, maar je vindt er een interactieve presentatie over het leven van Vincent van Gogh. Als je geen genoeg kunt krijgen van Vincent van Gogh, kun je ook nog mee op een rondleiding of zelf een wandeling maken. Deze bestaat uit een korte route van 20 minuten rondom de geboorteplek van Vincent van Gogh.
 • Delft is de geboortestad van Johannes Vermeer. In het Vermeer Centrum Delft kun je een diepe duik nemen in zijn leven en werk. Het museum biedt replica’s van al zijn schilderijen en geeft inzicht in de technieken die hij gebruikte. Ook kun je het Prinsenhof bezoeken, waar je meer leert over de geschiedenis van Delft. Er zijn diverse ruimtes met schilderijen en kunstwerken uit verschillende periodes.

Stedentrip in Nederland? Check deze aanbieders

Het Vermeer Centrum Delft

6 knusse steden in Nederland voor een sfeervolle stedentrip

 • Deventer staat bekend om zijn knusse, historische centrum, waar smalle straatjes en oude gebouwen een sfeer van gezelligheid en charme uitstralen. Wandel door deze straatjes, stap binnen in de winkeltjes en proef zeker ook de beroemde Deventer koek.
 • Amersfoort biedt een knusse sfeer met de Koppelpoort en het pittoreske Muurhuizenstraatje. Het goed bewaarde middeleeuwse stadscentrum is vol met kleine winkeltjes en cafés, waardoor de stad een gezellige en intieme sfeer krijgt.
 • Gouda staat niet alleen bekend om zijn levendige kaasmarkt, maar ook om de gezellige sfeer rond de marktpleinen en grachten. De stad heeft ook een rijke geschiedenis, die duidelijk zichtbaar is in het compacte historische centrum. Al deze bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van elkaar in het knusse en overzichtelijke centrum.
 • Met zijn gezellige straatjes, historische gevels, grachten en knusse hofjes heeft Alkmaar veel te bieden. Alkmaar is perfect om te winkelen en ook beroemd om de Kaasmarkt. Dankzij het knusse en compacte centrum zijn de meeste bezienswaardigheden, historische gebouwen, gezellige winkelstraten en restaurants gemakkelijk te voet te bezoeken tijdens een stadswandeling.
 • Dordrecht is een prachtige stad aan het water, die een rijke geschiedenis heeft. Het eeuwenoude centrum, met zijn romantische hofjes, talrijke terrasjes en restaurants, draagt bij aan de knusse uitstraling. Voor een prachtig uitzicht over de stad kun je de Grote Kerk beklimmen. Ook een vaartocht is een essentiële ervaring in deze waterrijke stad.
 • Delft is niet alleen een uitstekende keuze als je op zoek bent naar kunst; de stad ademt ook een knusse sfeer door de kleine steegjes en grachten. De Grote Markt met het stadhuis, het Prinsenhof en de streetart-route voegen een unieke charme toe aan Delft.

Een weekendje naar Leiden en op zoek naar reistips? Check hier onze reiservaringen & insider-tips voor een weekend Leiden.

Het Stadhuis op de Grote Mark in Delft Ingang Museum Prinsenhof

5 ideale steden voor een stedentrip in Nederland met kinderen

 • Ga je met kinderen op stedentrip? Denk dan eens aan Arnhem! Bezoek het Nederlands Openluchtmuseum, waar je kunt zien hoe mensen vroeger in Nederland leefden. En als je kinderen van dieren houden, mag je Burgers’ Zoo zeker niet missen.
 • Ook Amsterdam is fantastisch voor kinderen! Bezoek Artis, de oudste dierentuin van Nederland en wandel daarna het Science Center NEMO binnen. Daar kun je allerlei proefjes doen en meer leren over technologie.
 • Ook in Rotterdam kun je heel veel wilde dieren bekijken in Blijdorp. In het Maritiem Museum leer je alles over schepen, havens en de zee. Je kunt er zelfs op een echt schip klimmen en ontdekken hoe het leven van een zeeman eruitziet. Ok leuk is: Miniworld Rotterdam
 • Utrecht is perfect voor een stedentrip met kinderen. Het Spoorwegmuseum is erg interessant als je van treinen houdt. Je ziet er oude treinen en leert over de geschiedenis van de spoorwegen. En wat dacht je van het Nijntje Museum? Dit museum is helemaal afgestemd op bezoekers met jonge kinderen.
 • Apeldoorn is een gezellige stad en ideaal voor een stedentrip, vooral voor gezinnen met kinderen die van aapjes houden. Mis de kans niet om de Apenheul te bezoeken! Daarnaast is Paleis Het Loo prachtig om te bezichtigen. Wandel door de mooie vertrekken, stallen en de prachtige tuin, terwijl je luistert naar het familieverhaal van de Oranjes. Ook leuk: geniet van een high tea in de balzaal

5 steden die perfect zijn voor een fietsvakantie in Nederland

 • Veenendaal, met zijn prachtige fietspaden door zowel de binnenstad als de omgeving van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei, is een uitstekende stad om te fietsen. Het is dan ook niet zonder reden dat deze stad al twee jaar op rij is uitgeroepen tot Fietsstad van Nederland.
 • Apeldoorn ligt aan de rand van de Veluwe en dat is de ultieme locatie om met de fiets te verkennen. Een leuke fietsroute om te volgen is de Oranjeroute; je ziet Paleis Het Loo én je verkent het centrum van Apeldoorn.
 • In Utrecht kun je de historische binnenstad gemakkelijk per fiets verkennen. Wil je liever de omgeving ontdekken? Volg dan de groen-witte fietswegwijzers, die je naar verrassende plekken in en net buiten Utrecht leiden. Goed om te weten: Utrecht heeft een toppositie bereikt in de Global Bicycle Cities Index, waardoor de stad nu zelfs hoger staat dan Amsterdam.
 • Zwolle en omgeving zijn een paradijs voor fietsers. Fietsen langs de IJssel en de Vecht is een genot, en in Haerst vind je een van de charmantste veerpontjes van Nederland. Wil je niets missen, kies dan voor een van de diverse fietsroutes, zoals het Rondje Zwolle. Deze route is verkrijgbaar bij de Tourist Info in Zwolle.
 • De laatste in dit rijtje is geen stad, maar een geheel eiland! We hebben het over Schiermonnikoog. Dit Waddeneiland is in 2022 door fietsers uitgeroepen tot de fietsvriendelijkste gemeente van Nederland. Natuurlijk helpt het dat Schiermonnikoog een autoluw eiland is, maar ook het onderhoud en de kwaliteit van de fietspaden en bewegwijzering voor fietser scoorden bovengemiddeld.

Stedentrip in Nederland? Check deze aanbieders

Waar is jouw volgende avontuur?

De beste all-inclusive vakantie in Nederland

10 Luxe wellnesshotels in Nederland

20x De mooiste kinderhotels van Nederland